• DOLAR 32.387
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.253
  • ...

Küçük esnaf olarak sıkıntı yaşadıklarını belirten Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesindeki esnaf, Kurban Bayramı'na sayılar günler kalmasına rağmen iş yapamadıklarını belirterek, hükümettin küçük esnafa da yardım etmesini istediler.

İlçenin ekonomik durumundan dolayı Hilvanlıların mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını belirten esnaf, ilçede ekonomik krizin olduğunu söyleyerek, ilçe sakinlerinin çoğunun Hilvan dışında başka yerlerde çalıştıklarını ve diğerlerinin de Şanlıurfa merkezden alışveriş yaptığını söylediler.

Yaklaşık 20 yıldır esnaf olduğu ve daha önce bayramlarda bir hareketlilik olduğunu söyleyen Mustafa Milli, "20 yıldır esnafım son 2 yıldır böyle bir kriz yaşıyoruz. Çarşıda kimse yok temennimiz durumun iyiye gitmesidir. Önceki bayramlara baktığımızda son 15-20 gün de bir hareketlilik görüyorduk fakat son 2 yıldır bu durum değişti. Birde piyasada da paranın olmadığını düşünüyorum. Tabi birde ilçe halkının çoğu fakir gidip dışarıda çalışmak zorunda kalıyor. Burada olanlarda gidip Şanlıurfa merkezden alışveriş yapıyor." dedi.

Hilvanlıların mevsimlik işçi olarak ilçe dışında çalıştıkları için alışverişin olmadığını belirten, Mehmet Aşit, "Yaklaşık 5 senedir esnafım Hilvan halkı genelde mevsimlik işçi olarak gidip farklı illerde işçilik yapan bir halktır. İlçe halkının gidip dışarıda çalışmaları biz esnafları da olumsuz yönde etkiliyor. İlçe halkının kendilerinin ikamet ettikleri yerde kalmaları için iş imkânlarının olması gerekir. Bu nedenle altı aylık bir zaman diliminde dışarıda çalıştıkları için diğer kalan aylarda ilçede kalmaları bize fazla bir etki etmiyor. Birde il merkezinin yakın olması nedeniyle insanlar oradan da alışveriş yapma durumları oluyor." ifadelerini kullandı.

Alışveriş merkezlerinin açılması küçük esnafın işini bitirdiğine dikkat çeken Fuat Toprak, "10 senedir bayan ve çocuk giyimi işini yapıyorum. Daha önce işimiz iyiydi fakat son üç senedir küçük esnaf için işler bozulmaya başladı. Aslında AVM'lerin açılmasıyla zaten küçük esnaf bitmişti. Çünkü halkın çoğu kredi kartı kullanarak AVM’ de alışveriş yapıyor. Şimdi ise bir kriz varmış gibi gözüküyor artık millete paramı yok, harcamak mı istemiyorlar, paramı bulamıyor bunu bilemiyoruz. Biz küçük esnaflar olarak ekonomik bir kriz yaşıyoruz ve o kadar ki çeklerimizin ödemelerini nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. Hükümet bazı küçük esnaflara bir şeyler yapıyor ama bundan ancak bazıları fayda görebiliyor küçük esnaf bir fayda bulamıyor." şeklinde konuştu.

Hükümetin küçük esnafa da yardım etmesini isteyen Toprak, "Böyle giderse birçok kişi geçmişte olduğu gibi Ecevit’in önüne fırlattıkları kasalar gibi Hükümet’in önüne de fırlatılmaya başlarlar. Hükümet her ne kadar ekonomik olarak iyiyiz dese de baktığımızda zenginler zenginleşmekte, fakirler yine fakir olarak kalıyor. Biz bu konuda Hükümet’ten şikâyetçiyiz küçük esnaflara da bir düzenleme getirilmesi lazım." diye konuştu. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)