• DOLAR 32.567
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2417.02
  • ...
Nusaybin'de yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 6 mahallede devam ediyor. Sokağa çıkma yasağının 25 Temmuz’da kısmen kaldırıldığı Yeni Turan, Yeşil Kent, Mor Yakup, 8 Mart, Gırnavas, Devrim, Selahaddin Eyyubi Çatalözü, İpek Yolu ve Barış mahallelerinde ise hayat kısmi olarak normale döndü.

Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı ve etrafı telle çevrilen Abdulkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Zeynel Abidin ve Kışla mahallelerinde hasar görmeyen ev yok denilecek kadar az.

Yasağın devam ettiği mahallerde bulunan iş makineleri, hasar gören evlerini tek yıkarken, biriken molozlar da kamyonlara yüklenerek kaldırılıyor. İlçede binlerce evin tamamen yıkıldığı görülüyor.

Hasar tespit çalışmaları

Nusaybin Kaymakamlığı bünyesinde kurulan Hasar ve Zarar Tespit Komisyonu’na başvurular da sürüyor. Kaymakamlık kaynaklarından alınan bilgilere göre; Hasar ve Zarar Tespit Komisyonu’na şuan kadar 35 bin kişi başvuruda bulundu.

Komisyon tarafından alınan başvurular, 30 kişilik bir ekip tarafından bilgisayar ortamına aktarılıyor. Hasar ve Zarar Tespit Komisyonu’na başvurular sürüyor. Başvurular tamamlandıktan sonra saha çalışması yapılacak.

Arama-tarama faaliyetleri

Yasağın devam ettiği Kışla Mahallesi’nde polis ekiplerinin başlattığı arama-tarama faaliyeti sürüyor. Uzman ekipleri tarafından tespit edilen el yapımı patlayıcılar kontrollü bir şekilde imha ediliyor. Zaman zaman yaşanan şiddetli patlamalar ilçenin büyük bölümünde hissediliyor.

Asfaltlama çalışmaları sürüyor

Bu arada Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ilçe merkezindeki yol asfaltlama çalışmaları sürüyor. PKK'liler tarafından kurulan barikatlar ve el yapımı patlayıcıların tuzaklanmasında kullanılan parke taşlarının büyük bölümü kaymakamlık kararıyla sökülüp karayolları ekipleri tarafından sıcak asfalt dökülüyor.

“Allah hakkımızı bırakmasın”

İlçede çıkan olaylardan önce ev sahibi olduğu, olaylardan sonra ise kiracı duruma düştüğünü belirten Abdullah Candan, “Evim Şirin Bulvarı’ndaydı. 3-4 dairem vardı. Hepsi yıkıldı. Şimdi de kiradayız, çok mağduruz. Ne yapalım elimizden gelen bir şey yok. Hem evimizden hem de işimizden olduk. Allah hakkımızı sebep olanlara bırakmasın. Ev sahibiyken kiracı olduk. Zengin iken fakir olduk. Halimiz yerindeyken perişan olduk, muhacir olduk. Kendi memleketimizde garip olduk.” dedi.

Yasak 14 Mart’ta ilan edilmişti

İlçede 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı Yeni Turan, Yeşil Kent, Mor Yakup, 8 Mart, Gırnavas, Devrim, Selahaddin Eyyubi, Çatalözü, İpekyolu ve Barış mahallesinde 25 Haziran'da kısmi olarak kaldırılmıştı. Abdulkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Zeynel Abidin ve Kışla mahallelerinde ise yasak devam ediyor. (M. Salih Keskin - İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir