• DOLAR 32.588
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2439.192
  • ...
Alman DW ile Spor Bakanı Kılıç arasında röportaj krizi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Deutsche Welle (DW), uluslararası yayını bulunan Alman medya kuruluşu. 30 farklı dilde yayını var. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın konuk olduğu olaylı röportaj, 5 Eylül tarihinde akşam saatlerinde gerçekleşti. Röportajın yapıldığı yer de, bakanlık makamı. Conflict Zone programının sunucusu Michel Friedman`ın sorularını yanıtlayan bakan Kılıç, röportaj sonrası bant kaydının yayımlanmamasını istedi ve bantlara el konuldu.

DW yaptığı yazılı açıklamada söyleşi öncesi soruların bakanlığa iletildiği belirtiyor.

Ne soruldu?

Aynı yazılı açıklamada Friedman`ın darbe girişimi, darbe girişimi sonrası kitlesel görevden almalar ve tutuklamalar, Türk basınının içinde bulunduğu durum ve kadının Türk toplumundaki konumu ile ilgili sorular sorduğu ifade edildi. Söyleşi sırasında Akif Çağatay Kılıç'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konularla ilgili olarak söylediklerine açıklık getirmesi de rica edildiği belirtiliyor.

Bakan Kılıç, söyleşinin tamamlanmasından hemen sonra Michel Friedman ile vedalaştı. Bakan, odadan ayrıldıktan sonra Bakanlık Basın Sözcüsü, DW'nin söyleşiyi yayınlayamayacağını belirtti. Friedman ve ekibinin bu kararı protesto etmesi üzerine televizyon için hazırlanan kayıtlara Bakanlık görevlileri tarafından el konuldu. DW ekibine video kaydını teslim etmeden Bakanlık binasından çıkamayacakları söylendi.

“Basın özgürlüğü ihlâl edildi”

DW Genel Müdürü Peter Limbourg, yaşanan olayı kınayan bir açıklama yaptı.

“Bu Türkiye'deki basın özgürlüğünün bir kez daha apaçık şekilde ihlal edilmesi demektir. Burada yaşanan Türk yönetimi tarafından yapılmış bir zorlamadır. Bunun hukuk devleti ve demokrasi ilkeleriyle ilgisi yoktur. Bir bakanın kendi rızasıyla söyleşi verdikten sonra sorulan sorular hoşuna gitmediği için söyleşinin yayınlanmasını bu şekilde önlemeye kalkışması kabul edilemez. Türk tarafından video kayıtlarımızın derhal teslim edilmesini talep ediyor ve atılabilecek hukuki adımları inceliyoruz”

DW, video kayıtlarının iadesini talep etti.

Bakanlık: Röportajın yayınlanmaması tasarrufumuz

Bakanlık da olayın duyulmasından hemen sonra internet sitesinden basın açıklaması yaptı ve ‘Kayıtlara el konulduğu` ifadesinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

“Bant kaydı olarak gerçekleştirilen röportaj sırasında sunucu tarafından “Maksadını aşan ifadeler ve ithamlar” kullanılması üzerine ilgili televizyon yetkililerine söz konusu röportajın yayınlanmaması talebimiz iletilmiştir. Talebimiz üzerine Röportajın yayınlanmamasıyla ilgili tasarrufumuz, söz konusu medya kuruluşunun yayın merkezi olan ülkede hassasiyetle uygulanmakta olan “Authorization/Yetkilendirme” kuralının yerine getirilmesidir.

Yetkilendirme nedir?

Almanya'daki röportajla ilgili yetkilendirme kuralı, sık sık gündemde. Alman Gazeteciler Federasyonu 2010'da getirdiği bir ilkeyle, röportaj yapılan kişinin gazeteciyle birlikte röportajın ortak yazarı olduğunu, yayınlanacak kopyada teknik olarak ortak yetkili olduğunu vurguladı. Ancak bu yetkilendirme 'röportajda yer alan olgular ve dile ait yanlışların düzeltilmesi'yle sınırlandırıldı.

Benzer bir röportaj krizi 2015'te emisyon yolsuzluğu sırasında NPR'den Ben Knight ile Volkswagen'in Genel Müdürü Matthias Müller'in röportajında yaşanmıştı.  Müller, emisyon yolsuzluğu için "teknik hata" deyince, Volskwagen'in basın birimi kendisinden bu röportajı çekmesini istedi. Çünkü, şirket bilerek araçların emisyon ölçüm cihazlarında hata yapıldığını kabul etmişti.

Aynı şekilde, Alman Ekonomi Bakanı Wolfgang Schauble, 12 Ocak'ta Süddeutsche Zeitung gazetesine 1 saatlik röportaj verdi.

Bakan, röportaj yayınlanmadan önce bir cümlede geçen 'olacak' ifadesinin 'olabilir' şeklinde değişitirlmesini talep etti. Gazeteyle Schauble'nin ofisi arasında üç gün süren e-posta trafiği yaşandı ve ifade değiştirildi.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir