• DOLAR 32.521
  • EURO 34.594
  • ALTIN 2492.57
  • ...
"Batman'da 12 bin 500 dönümlük köy ormanı kurulacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Orman İşletme Müdürlüğü, ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında Batman’da 2016 yılı programı dahilinde 12 bin 500 dönüm köy ormanı kuracaklarını belirtti.

Batman Orman İşletme Müdürü Eray Karahan, 2016 programı dahilinde Batman'ın birçok köyüne de yapacakları ağaçlandırma faaliyetleri ve kurulacak köy ormanlarıyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) bilgi verdi.

2016 yılı program dahilinde Batman'ın birçok köyünde köy ormanları kuracaklarını söyleyen Karahan, "Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Yazpınar (Ceznê) ve Yukarı Ziyaret (Zeyneka) köylerine 6 bin 790 dönüm üzerine badem ve fıstık ağaçlandırma çalışması yapılacaktır. Sason ilçesine bağlı Dağçatı (Çirtînîk) köyü Soğanlı (Hinzorîk) mezrası ve Karameşe (Sebanê) köyüne 4 bin 930 dönüm arazi üzerine badem, fıstık ve ayrıca suyun olduğu yerlerde ceviz ağaçları dağıtımı yapılacaktır. Gercüş ilçesi Hisarlı (Hesarê) köy grup yolunun ağaçlandırması yapılacak. Bunun dışında köy ormanı olarak Gercüş'e bağlı Özler (Îlozê) ve Akyar (Mervaniyê) köylerine 630 dönüm arazi üzerine adem ve fıstık ağaçlarıyla köy ormanı kurulacak. Hasankeyf ilçesine bağlı Uzundere (Vezrînê) köyünde 150 dönüm üzerine badem ve fıstık ağaçlarıyla köy ormanı kurulacak. Batman genelinde 12 bin 500 dönüm köy ormanı kurulacak."dedi.

Kurulacak köy ormanları ağırlıklı olarak gelir getirecek türlerin olduğunu belirten Karahan, "Ağırlıklı gelir getireceği türler badem ve Siirt fıstığı kullanılacak. Kurulan ormanlardan elde edilecek gelir köylüye dağıtılacak.  Kullanılan badem ve fıstık dağıtılarak hane başına kaç ağaç düşerse köylüye teslim edilecek orman köylüsüne ciddi bir katkısı olacak. Şu an badem  ve fıstık kilosu düşünüldüğünde binlerce ağacın ne kadar gelir getireceği ortadadır. Boş orman arazileri değerlendirmesi kapsamında yapılan bir çalışmadır. Ayrıca köylüler orman için müracaat edebilirler. Orman köylerine, köylülerin kalkındırılması amacıyla (ORKÖY) kredi dağıtılıştır."ifadelerini kullandı.

Ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) Hava Komutanlığına bin 120 dönüm ağaçlandırma projesi yapıldığını dile getiren Karahan, hava üstünün ağaçlandırması yapılacağını belirtti.  

Ormanlara zarar verenlerin cezalandırılacağını hatırlatan Karahan, şunları söyledi: "Doğal ormanlar ile ağaçlandırma yoluyla tesis edilen ormanlarda her türlü ağaç kesilmesi, yangın, kaçakçılık ve her türlü yasak eylemler yapmak 683 sayılı Orman Kanunu ile TCK hükümlerine göre cezalandırılır."

Karahan, köylülerin kalkındırılması amacıyla Batman'ın Sason ilçesine bağlı Karameşe (Sebanê) köyünde toplum 6 aileye 180 koyun ve 6 koç verildiğini söyledi. (M.Sait Çelik - İLKHA) 

















Bu haberler de ilginizi çekebilir