• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mardin'de kurban satış ve kesim yerleri beli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Artuklu Kaymakamlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kurban kesmek isteyen vatandaşların kurban kesebileceği yerleri açıklarken, kurban kesiminde dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kurban kesilmesi hususlarında da uyarılarda bulunuldu.

Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk imzasıyla yapılan açıklamada, kurban kesilecek yerleri tespit etmek amacıyla Artuklu Kaymakamlığı tarafından oluşturulan ‘Kurban Hizmetleri Komisyonu’ tarafından alınan kararlara dikkat çekildi.

Komisyon tarafından alınan kararlarda kurban satış yeri olarak; Karayolları yanındaki boş arsa, Yalım Mahallesi’nde yol üstündeki alan ve Özlüce Mahallesi, Sultan Şeyhmus ziyareti yanında ki kurban satış yerleri olduğu açıklandı.

Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından alınan diğer kararlar ise şu şekilde sıralandı;

“- Kurban kesim yeri olarak Büyük Şehir Belediye Mezbahanesi ile Sultan Şeyhmus'taki ziyarette bulunan mezbahanenin belirlenmesi ve gerekli olan poşetlerin belediye tarafından dağıtılması.

- Kurban satışının ve kesiminin yapıldığı yerlerde Belediye Başkanlığınca kesimden çıkan işkembe, hayvan dışkıları vb. atıkların sızdırmaz, dayanıklı siyah torbalara 2/3 oranında konulmasının sağlanması, gerektiğinde ikinci torba kullanılmak suretiyle ağzı iyice kapatılıp bağlanması ve sızdırmaz kapalı özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak bertaraf etmek üzere toplanması, temizlenmesi ve imha edilmesi.

- 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda öngörüldüğü üzere hayvanların kesilmesi; Dini Kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılması, hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılmasının sağlanması hükmüne riayet edilmesi.

- Kesim esnasında Toplum Sağlık Merkezince bir Sağlık personelinin görevlendirilmesi.

- Vatandaşın kendi mülkü ve bahçesi ile Belediye Mezbahanesi ve Sultan Şeyhmus ziyarette bulunan özel kesim yeri dışında ( Sokak, Cadde, Park ve umuma açık yerlerde ) kurban kesmemeleri, kendi bahçe veya mülklerinde kurban kestikleri takdirde kurban kesim esnasında çıkan atık ve artıklar da mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içinde ilçe Belediyesi temizlik ekiplerine teslim edilmesi hususunda, İlçe Müftülüğünce vaaz ve hutbelerde, Belediye Başkanlığınca anons yapılması, ayrıca konunun basın-yayın yoluyla duyurulması.

- Cadde ve sokaklarda uygun olmayan yerlerde kesim yapılmaması için ilçe Belediye Zabıtalarınca gerekli tedbirler alınarak denetimlerin yapılması, aykırı hareket edenlerle ilgili yönetmelik gereği cezalandırılacağının ilgililere duyurulması.”

Açıklamada ayrıca bayramın birinci günü başlayan kurban kesimlerinin bayramın 4’üncü gününe kadar devam edeceği kaydedildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir