• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...

Bölgedeki yerel basının ABD destekli 15 Temmuz darbe girişiminde dik bir duruş sergilediğine dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı İbrahim Ay, hükümetin Doğu ve Güneydoğu’yu cazibe merkezi haline getirecek yatırım ve destek hamlesini desteklediklerini ve bu kapsama zor şatlar altında ayakta duran yerel basınında dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır'da düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda bölgede bulunan 23 ilin cazibe merkezi haline geleceğini belirtti.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı İbrahim Ay, ABD destekli 15 Temmuz darbe girişiminde tarihi bir duruş sergileyen yerel basın kuruluşlarının da dahil edilmesi çağrısında bulundu.

"Yerel basın zor ayakta duruyor"

Bölgede yaşanan sıkıntılar nedeniyle yerel basın kuruluşlarının maddi zorluklar yaşadığını söyleyen Ay, "Başbakanımız Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı yatırım ve destek paketi ile bölgenin bir cazibe merkezi haline geleceğine olan inancımız tamdır. Bu yatırımlarla bölge ekonomik olarak gelişme gösterirken, yerel basının da bu değişim ve gelişimin dışında kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da çok zor şartlarda faaliyet gösteren TV, gazete ve radyoların da desteklenmesiyle bölgede top yekün bir kalkınma yaşanacağını düşünüyoruz." dedi.

Bölgede faaliyet gösteren yerel basın kuruluşlarının kritik süreçlerde dik bir duruş sergilediği ifade eden Ay, "Başta 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere devletin bağımsızlığına el uzatmaya kalkışan tüm terör gruplarına karşı bölgedeki yerel basınımız net bir duruş sergilemiştir. Bölgede bölücü terörle mücadele de güçlü bir basına ihtiyaç olduğu da aşikârdır. Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik gerçekleştirilecek yatırımların kamuoyuna duyurulmasında da yerel basınımız yine önemli bir görev üstlenecektir. Bu nedenle de yatırım ve destek kapsamına yerel basın kuruluşlarının da dâhil edilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölgede faaliyet gösteren basın kuruluşlarının bazı değişimlerle de rahat bir nefes alabileceğini dile getiren Ay, şöyle devam etti:

"Örneğin Basın İlan Kurumu bu bölgedeki gazetelerden komisyon almayabilir. Radyo ve TV’lerin RTÜK payları ve frekans bedelleriyle ilgili iyileştirmeler yapılabilir. İş dünyasına olduğu gibi bölgedeki basın kuruluşlarına da bir kısmı hibe, bir kısmı sıfır faizli geri ödemeli destekler çıkartılabilir. Özellikle basın kuruluşlarının yatırım yapabilmesinin önü açılırsa, bölgedeki yerel basın kuruluşları da yeni bir vizyon kazanabilir. Bu destekler sağlanırsa bölücü terör örgütlerine karşı bölgede daha güçlü bir yerel basın inşa edilir."

"Yerel basın yok sayılmamalı"

Yerel basının desteklenmesi için kapsamlı bir rapor hazırladıklarını belirten Ay,  "Diğer yandan Doğu ve Güneydoğu milletvekillerimizin de destek vermesiyle bölgedeki yerel basın kuruluşları da bu kapsamın içine alınabilir diye düşünüyorum. Destek ve teşviklerle cazibe merkezi olacak Doğu ve Güneydoğu’da yerel basın yok sayılmamalı. GGC olarak bu konuda geniş bir rapor hazırladık. Bu raporu başta Gaziantep olmak üzere Doğu ve Güneydoğu milletvekillerine sunacağız. Konunun da takipçisi olacağız." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)