• DOLAR 32.441
  • EURO 34.48
  • ALTIN 2487.525
  • ...
Kurbanlık pazarı hareketlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da ilginç pazarlıklar ve görüntülerin ortaya çıktığı canlı hayvan pazarında, bayram öncesi sabah saatlerinde yoğunluk yaşanıyor. Hayvan pazarında küçükbaş hayvanlar 600, büyükbaş hayvanlar ise 5 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Büyükbaş kurbanlık hayvanlar geçen yıla oranla 500 lira, küçükbaş hayvanlarda ise geçen yıla oranla 250 lira zamla satışa sunulması nedeniyle alıcılar ile satıcılar arasında sıkı pazarlıklar yaşanıyor.

Bu yılki satışlarla ve hayvan sayısı hakkında İLKHA’ya konuşan Van ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yılmaz, bu yıl kurbanlık hayvan sayısında bir sıkıntının yaşanmayacağını belirtti.

Van’ın kurbanlık hayvan konusunda bir sıkıntının yaşamayacağını belirten Yılmaz, “Van’a yetecek kadar kurbanlık var. Üretici kurbanlık alacak olan halkı da mağdur etmez. Besicilerimiz kurbanlık hazırlığını daha önceden yapmış ve kurbanlık hayvanını bulundurmaktadır. 'Her zaman müşteri haklıdır' diyorlar. Kurbanlık alacak olan kişi kurbanlık fiyatı için birkaç yerde sorabilir. Bu şekilde piyasa araştırması yapar, arkadaşına sorar danışır ki Van’da zannedersem öyle bir sıkıntıya girmez. Çünkü üreticilerimiz fiyat konusunda hassas ve kendi insanını düşünen pozisyondadır.” dedi.

Van’da geçen yıla oranla fiyatların diğer illere göre daha uygun olduğunu söyleyen Yılmaz, kurbanın önceden alınmasını uygun bulduğunu ve son günde indirim olacak düşüncesinin yanlış olduğunu söyledi.

Yılmaz, “Fiyatlarda geçen yıla göre az bir artış var, ama bu fiyat farkı çok uçuk değil. Türkiye’nin, İstanbul ve Ankara gibi metropol kentlerinde artışın yüzde 25 civarında olduğundan bahsediliyordu. Ancak ilimizde bu artış yüzde 5-10 civarındadır. Kurbanlığı 3-5 kuruş daha uyguna alayım düşüncesine kapılmamak lazım. Kurbanlığı bulduysa hemen alsın ki son güne bırakıp da tedirgin olmasın.” şeklinde konuştu.

Diğer taraftan Kurban Bayramı öncesinden sabah saatlerinde hayvan pazarına gelen kurbanlık alıcıları ile üretici kurbanlık satıcıları arasında sıkı pazarlıklar yaşanıyor. Kurbanlık alacak olan vatandaşlar, kurbanlık fiyatlarında bir artışın yaşandığından yakınırken, hayvan satıcısı ise geçen yıla oranla fiyatların biraz daha düştüğünü söylüyor.  

“Bu yıl ki piyasayı farklı buluyoruz”

Bu yılki fiyatları fazla bulan Vahdettin Sekmen isimli kurbanlık alıcısı, “Bu yıl ki piyasayı farklı buluyoruz. Hâlbuki herkes her yıl kurbanlık alıyor ve kilosunu ortalama tahmin edebiliyor. Geçmiş yıllarda fiyatlar daha normaldi, yem fiyatı da yüksek olunca şartlar gittikçe zor oluyor. Onlarda bir yerden sonra haklı ama az fark ekliyorlar.” diye konuştu.

“Emeğimizin karşılığını alamıyoruz”

Hayvan satıcısı Erdal Çelenk de pazarda kurbanlık alıcısı bulduğunu ancak hayvanları istediği fiyata satamadığını belirterek, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

Çelenk, “Biz satıcılar olarak kurbanlıkların fiyatını düşük buluyoruz, ama alıcılar ise yüksek buluyor. Bizlerde bu durumda alıcıyla ortayı buluyoruz. Geçen yıla oranla hayvan satışlarından memnun değiliz. Çünkü aldığımız malın fiyatı yüksektir, piyasada da yüksek olduğu için bizler satamıyoruz. Geçen yıla oranla büyükbaşlarda 500 TL’lik bir artış var. Burada sattığımız hayvanları zararına sattık. Bir yıl emek harcayarak besliyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz.” diye belirtti.

Habip Borazan isimli kurbanlık satıcısı ise “Henüz kimse kurbanlık almıyor. Geçen yıl 8 bin liraya satılan bir dana, bu yıl ortalama 6 bin 500 TL’ye satılıyor.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 





















Bu haberler de ilginizi çekebilir