• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Hizbullah`ın Diğer Cemaat, Örgüt ve Gruplara Bakışı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hizbullah, 17 Ocak`ta 37 maddeden oluşan manifestosunu basın kuruluşlarına gönderdiği bir bildiri ile duyurdu.

 

Basına gönderilen bildiride `Hizbullah`ın İslami Cemaat ve Gruplara Bakışı, Vahdet Anlayışı, Diğer Örgüt ve Gruplara Bakışı` gibi alt başlıklarda da bir takım değerlendirmelerde bulunuldu.

 

Manifesto`da vahdet anlayışını da dile getiren Hizbullah, bunun İslami devletler ile cemaat ve grupların, İslam hukuku çerçevesinde bir araya gelip, bir çatı altında yapısal bir birliktelik oluşturmaları, güç ve kuvvetlerini birleştirmeleri gerektiğine değinilerek şu ifadelere yer verildi:

 

VAHDET ANLAYIŞI
"Hizbullah Cemaati; aynı amaç ve hedefler doğrultusunda mücadele eden, temel konularda ayrılık içinde olmayan İslami devletler ile cemaat ve grupların, İslam hukuku çerçevesinde bir araya gelip, bir çatı altında yapısal bir birliktelik oluşturmaları, güç ve kuvvetlerini birleştirmeleri gerektiğini düşünmektedir. Ancak böyle bir vahdetin gerçekleşebilmesi, bunun sağlıklı ve kalıcı olabilmesi için ilkeli ve gönüllü birlikteliğe dayanması gerekir.


Tarif edilen şekilde, istenen ve arzulanan ideal bir bütünlük olmazsa bile Müslümanların birbirlerine karşı kardeşlik hukukuna riayet ederek İslam düşmanlarına karşı güç birliği, dayanışma ve yardımlaşma içinde olmaları gerektiğine inanmaktadır.

 

Hizbullah, Cemaat olarak ilk günden bu güne kadar bu doğrultuda çabalamış ve gayret göstermiştir. Hiçbir zaman "Sadece Cemaatimiz hak, dışımızdaki grup ve cemaatler batıldır" şeklinde yanlış bir anlayış içinde olmamıştır. Böyle dar görüş ve anlayış içinde olanları da tasvip etmemektedir."

`İslami Cemaat ve Gruplara Bakış` başlıklı değerlendirmesinde Hizbullah`ın, İslami grup ve cemaatler arası dostluk ve kardeşliğe büyük önem verdiği ifade edilerek, İslami inanç ve cemaatsel ilkeleri gereği, kendisine düşman olarak daima tağuti zulüm rejimlerini gördüğüne vurgu yapıldı.

 

İSLAMİ CEMAAT VE GRUPLARA BAKIŞ
Manifestoda, "Hizbullah Cemaati, İslami inanç ve cemaatsel ilkeleri gereği, kendisine düşman olarak daima tağuti zulüm rejimlerini görmüş, İslami grup ve cemaatler arası dostluk ve kardeşliğe büyük önem vermiştir.
Hizbullah Cemaati; İslam`ın hakimiyeti için hizmet eden, itikadi ve ameli konularda İslam`ın temel naslarıyla çelişmeyen, yerel ve uluslararası gayri İslami güçlerin hegemonyasına girmemiş, İslami kesimlere dost, zulüm rejimlerine düşman olan her grup ve cemaati kardeş olarak bilmektedir. Bu cemaat ve hareketlerle, İslam`ın öngördüğü kardeşlik hukuku çerçevesinde samimi ilişkiler içinde olmayı ve İslam`a hizmet yolunda iyilik ve takva üzerinde yardımlaşmayı İslami bir sorumluluk ve şer`i bir görev olarak kabul etmektedir."
denildi.

 

DİĞER ÖRGÜT VE GRUPLARA BAKIŞ
Hizbullah`ın diğer grup ve örgütlere bakış açısının dile getirildiği manifestoda, "Hizbullah Cemaati; İslam`a ve Müslümanlara düşmanlık etmeyen, mustazaf halkların haklı ve meşru haklarını savunan ve bu uğurda mücadele verdiğini deklare eden Kürdistanlı veya diğer halklardan örgüt ve hareketlere İslami ölçü ve ilkeler ışığında yaklaşımda bulunur.

 

Hizbullah cemaati; inanç ve ideolojisi ne olursa olsun, hiçbir cemaat, tarikat, parti, örgüt, grup veya siyasi oluşumla yersiz ve gereksiz sürtüşmelere girmeyi hem kendisi ve hem de diğerleri açısından uygun görmemektedir. Zülüm ve haksızlığa karşı mücadele eden diğer yapılarla sürtüşme, gerginlik yaşama ve çatışmanın zülüm rejimlerinin faydasına, çatışan grupların zararına olacağına inanmaktadır. Ancak İslam`a ve Müslümanlara zarar verilmesini veya varlığına yönelik saldırıları da kabul etmemektedir. Böylesi bir durumda İslam ve uluslararası hukukun tanıdığı meşru müdafaa hakkını kullanarak, gerekli gördüğü her türlü tedbire başvurur." ifadelerine yer verildi.

İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir