• DOLAR 32.59
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2489.05
  • ...
Başbakan Yıldırım, "65. Hükümetin İlk Yüz Günü"nü değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "65. Hükümeti?n İlk Yüz Günü” değerlendirme toplantısında yargı, içişleri, sosyal, tarım, hayvancılık, ekonomi gibi alanlarda yapılanları anlattı.

Çalışma ve sosyal güvenlik alanında 100 gün içerisinde ciddi reformlar yaptıklarını söyleyen Yıldırım, “50 işçi ve altında çalıştıran işyerleri ve az riskli işyerlerine yönelik uyarıları dikkate alarak yeniledik. Turkuaz kart, beyin göçünü geri getirmeye yönelik uygulamadır. Ülkemize katmadeğer sağlayacak bilim insanlarının ülkemize gelmesi için teşvik oluşturacak. Amaç burada Türkiye'de yatırımı, üretimi, istihdamı teşvik etmek. Bir önemli uygulama istihdam alanında oldu. Fabrikalar işçi alırken, onların yetişmesi için bir mesai harcıyorlar, bunun yüküne de katlanmak istemiyorlar. Bunun önüne geçmek için program başlattık. Al çalıştır, hem iş öğrensin, bunun yükünü de devlet olarak parasını biz vereceğiz. Bu şekilde ilave 100 gün içerisinde 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk. 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan, şehitlerimizin yakınlarına, yaralılarımıza kanunen bu unvanın verilmesi ve bölücü terörde mücadelede bütün şehitlerimize aynı hakların sağlanması imkanını getirdik.” dedi.

Tarım ve Hayvancılık alanındaki reformlara değinen Yıldırım, geçmiş yıllarla mukayase edildiğinde bu yıl 3 milyon 700 bin küçükbaş hayvan, 1 milyon 200 bin büyük baş hayvanın mevcut olduğunu söyledi.

Hayvan varlığının ihtiyacın üzerinde olduğunu belirten Yıldırım, “Kooperatiflerin, 640 milyon lira borç vardı, bunu 5 yıla yaymış olduk. Çiftçilerimizin, bankalara kooperatiflere olan borçlarını 1 yıl erteliyoruz. Gübre ve mazotta KDV kalkmıştı, buna ilave olarak gübrede yüzde 17 indirim sağlandı. Tarımla ilgili asıl düzenlemeleri önümüzdeki 3 ayda, 6 ayda daha iyi sonuçlarını göreceğiz. Tarımda havza bazlı desteklemeye geçiyoruz. Herkes her yerde her şeyi ekip biçmeyecek. Mevsin, coğrafi şartlar, bölgelere göre hangi ürünlerin, hangi havzalarda yetişeceğine bakanlık karar verecek. Türkiye kalkınmayı tarımla sağlayacak. Tarım hükümetimiz için stratejik bir alan olarak ele alınacak. Genç tarım işçisi projesini başlattık. Damızlık ağırlıklı destekleme projesine geçiş yapıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren çalışmalar bitecek, desteklemeleri de yılda 2 sefer vereceğiz.” diye belirtti.

22 ili kapsayan yeniden kalkınma projesi

Bölgedeki operasyonlara ara vermeden devam edileceği vurgusu yapan Yıldırım, “Vatandaşımız çok zor şartlar altında bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. Bu iller ve ilçelerde terör unsurları temizlendi. Bu hafta sonu pazar günü doğu ve güneydoğu illerimiz 22 ili kapsayan yeniden kalkınma projesi ve ekonomik gelişme programını devreye alacağız. Bunun detaylarını Diyarbakır'da paylaşacağız. Cazibe merkezleri oluşturulacak ve ciddi yatırımları başlatıyoruz. Vatandaşlarımızın konutları, binaları kısa sürede yapılacak ve 1 yılda tamamlanacak.” diye konuştu.

“Çözüm falan yok, O fırsatı kaçırdılar.”

PKK`nin, 10 milyar dolar civarında zarar verdiğini dikkat çeken Yıldırım, bu zararların 3 yıl içerisinde o ortadan kaldıracaklarını kaydetti.

Yıldırım, “Hükümetimiz iç güvenliğin sağlanması konusunda hiçbir taviz vermeyecek. Çözüm falan yok kardeşim. O fırsatı kaçırdılar. Vatandaşla aramızdaki o hainleri çıkaracağız, terör örgütünü Kürt vatandaşlarımızın başına bela olmaktan kurtaracağız. Kürt vatandaşlarımızın PKK sorunu var. Şehirlerde kontrol altına aldık, kırsalda bütün gücüyle üzerine gidiyor, gitmeye de devam edecek. Zaafiyeti asla kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

40 ton uyuşturucu ele geçirildi

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 40 ton uyuşturucu ele geçirildiği ifade eden Yıldırım, 77 milyon kök kenevirin de imha edildiğini söyledi. Yıldırım, “Bu uyuşturucu işine bulaşan 8 bini aşkın kişi gözaltına alındı. Bu uyuşturucunun değeri 4 milyar lira. Bu bir ayda yapılan operasyonların sonucu. 25 tane çalınmış araç bulduk Lice'de. Bunlar bomba yüklenecek, bir yerlerde patlatılacaktı. Şu anda da 910 tane çalınmış araç var yurt genelinde, bunlar da takip ediliyor, herhangi bir olaya karışmaması için gerekli çalışmalar yapılıyor.

Mahallelerde bekçi sistemine geçtiklerini hatırlatan Yıldırım, kalıcı korucu sistemini de yaygınlaştırdıklarını dile getirdi.

Yıldırım, 145 ülke vatandaşı 52 bin DAEŞ şüphelisine giriş yasağı koydukların, 3 bin 800 kişiyi de sınırdışı ettiklerini ifade etti.

Yerel yönetimlere kayyum atama

Yerel yönetimlerinin PKK`ye verdiği destek karşısında önlemlerini aldıklarını kaydeden Yıldırım, “Kayyum atanabilecek, yönetimleri kayyum marifetiyle sürdürülebilecek. Valilikler, İl Özel İdareleri belediyelerin erişemediği yerlere erişecek.” dedi.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir