• DOLAR 32.382
  • EURO 35.117
  • ALTIN 2326.289
  • ...
Şanlıurfa'da kurban satışları durgun başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgenin en büyük canlı havan pazarına sahip Şanlıurfa’da kurbanlık telaşı başladı. Kurban Bayramına sayılı günler kala canlılığın arttığı ilde sabahın erken saatlerinde pazara gelen kurbanlık hayvan satıcıları, kurbanlık alacak müşterilerini bekliyor.

Bayrama kısa bir zaman kalmasına rağmen kurban satışlarının çok durgun olmasından şikâyetçi olan kurban satıcıları, umutlarını önümüzdeki günlerde yapılacak satışa bağlamış durumda. Pazarda küçükbaşta en düşük fiyat 600 TL, en yüksek fiyat ise 1400 TL olarak satış yapılırken büyükbaşta ise en düşük kurban fiyatının 5 bin TL, en yüksek kurban fiyatının ise 12 bin TL olduğu belirtildi.

Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 30 artış göstermesinden dolayı şu anda kurban piyasasının durgun olduğunu ifade eden Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, buna küçükbaş hayvan sayısının Türkiye genelinde azalmasının sebep olduğunu söyledi.

“Küçükbaşta en düşük fiyat 600 TL, en yüksek fiyat ise 1400 TL”

Şanlıurfa piyasasında en düşük küçükbaş kurban fiyatının 600 TL en yüksek fiyatının ise 1400 TL olduğunu belirten Çiftçi, ”Geçen yıl canlı hayvan olarak toklularda kilosu 9 TL olması bu yıl 12 TL’dir. Koyunlarda 8 TL bu sene ise 10, ya da 11 civarında değişiyor. Geçen yıl kurbanlık olan küçükbaş 800 TL olan bu yıl bin 100 TL, 700 TL olan bu yıl 900 TL’dir. Yani yüzde 30 artış var. Bundan dolayı bu yıl kurbanlıklara rağbet yoktur. Şu anda belirsiz bir hava var. Türkiye’nin en büyük pazarıyız ama şu anda pazarımızda ticaret noktasında dışarı yani batı illerine hayvan nakli yapamadık.” diye konuştu.

Bu yıl ki kurban fiyatlarında fazla bir artışın olmadığını ifade eden kurban satıcısı Kadir Yolcu, şu an itibariyle piyasanın çok durgun olduğunu belirterek önümüzdeki günler için bir beklenti içinde olduklarını belirtti.

Bu yılki kurban fiyatlarının 650 TL’den başladığını belirten besici Tahir Şimtak, 15 Temmuz darbe girişiminin bu yılki kurban satışlarını çok olumsuz etkilediğini söyledi.

“Büyükbaş kurbanlık hayvan sayısının az olmasından dolayı fiyatların yükseliyor”

Büyükbaş kurbanlık hayvan sayısının az olmasından dolayı fiyatların yükseldiğini belirten Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül, şöyle konuştu:

“Hayvanların pahalı olmasının sebebi kesimhanelerde ve ET Balık Kurumlarında gebe olan hayvanların ultrasondan geçirilmeden kesilmesidir. Bunun için gebe hayvanın kesilmemesi gerekiyor. Çok sayıda gebe hayvan kesimi gerçekleştirildiğinden hayvan sayımız azalıyor. Devlet, kesim yapılan yerlerde önlem almalı ve ultrason cihazı koymalıdır. Bu yapılırsa hayvan sayımızda fazlalaşma olur.”

“Büyükbaşta en düşük kurban fiyatının 5 bin TL, en yüksek kurban fiyatının ise 12 bin TL”

Büyükbaş kurbanlıkların fiyatlarına değinen Gül, en düşük kurban fiyatının 5 bin TL, en yüksek kurban fiyatının ise 12 bin TL olduğunu söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)



































Bu haberler de ilginizi çekebilir