• DOLAR 32.542
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2423.738
  • ...
SGK alacaklarını yeniden yapılandırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Alaettin Ökten, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” hakkında basın toplantısı yaptı.

6736 sayılı Alacakların Yapılandırılmasına dair torba kanunun resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ökten, torba kanunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na 30 Haziran tarihi ve öncesinde prim borçları olanlar borçlarını yapılandırabileceğini söyledi.

Ökten, "İşverenlerin; sigorta, işsizlik, damga vergisi, özel iletişim vergisi, eğitime katkı payı, idari para cezası, ihaleli işlerden dolayı kaynaklanan asgari işçilik ve bina inşaatlarından dolayı kaynaklanan asgari işçilik borçları silinecek. Prim borçları yapılandırması için işverenlerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekir. Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 31 Ekim tarihine kadar başvurabilirler. Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilirler." dedi.

Yapılandırma kapsamında SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısının alınmayacağını vurgulayan Ökten, “SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler. Yapılandırılan prim borçlarının ilk iki taksitinin ödenme zorunluluğu bulunmaktadır. İlk iki taksitin ödenmemesi halinde yapılandırma ihlal edilmiş sayılır ve bozulur. 30 Haziran tarihi öncesindeki prim borçlarının gecikme zamları ve gecikme faizleri silinecek. Kalan anaparaya enflasyon oranı üzerinden peşin ya da taksitli ödenmesi halinde yeniden hesap yapılacak. Çıkan tutarın tek seferde peşin olarak ödenmesi halinde hesaplanan enflasyonun da yarısı alınmayacak.” diye konuştu.

İdari para cezalarında anaparanın yüzde 50’sinin silineceğine dikkat çeken Ökten, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yapılandırma kapsamında, idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek. Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işveren, bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yaralanabilecek. Ayrıca daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek. Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirasını aşmayanlar silinecek.”(M.Sait Çelik-İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir