• DOLAR 32.345
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2309.178
  • ...
SON DAKİKA
Hilvan Ziraat Odası DEDAŞ'ın blokeleri kaldırmasını istedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfalı Avukat Nusret Özçelik’in DEDAŞ tarafından çiftçilerin borçlarına konulan destekleme blokeleri için Danıştay’a açtığı itiraz davasında yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen DEDAŞ’ın, çiftçilerin blokelerini hâlâ kaldırmaması tepkiye neden oluyor.

Danıştay tarafından verilen durdurma kararını İLKHA’ya değerlendiren Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, DEDAŞ’ın mahkeme kararını hiçe saydığını belirtti.

DEDAŞ’ın çiftçilere yaşattığı sorunun çözülmesi  için Danıştay’ın kararı gereği blokeleri kaldırması gerektiğini belirten İpar, “Böyle bir karar çıkmasına rağmen DEDAŞ blokeleri kaldırmayarak mahkemelerin kararını bile hiçe saydığını gösteriyor. Bu karar bağlayıcı bir nitelikte ve hukuki bir çerçevede alınmış bir karardır. Blokeler derhal kaldırılıp DEDAŞ-çiftçi düşmanlığı ortadan kaldırılmalıdır.” dedi.

“DEDAŞ varsayımlarla hareket etmektedir”

DEDAŞ’ın çiftçiyi borçlandırma noktasında varsayımlarla hareket ettiğini ifade eden İpar, şöyle devam etti:

“Bununla birlikte DEDAŞ tarafından çiftçilerimize geçmiş yıllarda suladığı ama bir sonraki yıl sulamadığı arazilerde elektrik kullanmamasına rağmen borç çıkarılıyor. Mesela; 2015 yılı oldukça yağışlı geçmiş ve aşırı yağıştan dolayı hububatlarda pas hastalığı baş göstermişti. Böyle bir durumda çiftçinin buna rağmen arazisini sulamış olması ihtimali olamaz. Çiftçilerimiz pamuk ektiği alanı bir sonraki yıl başka bir ürün ekerek değerlendirip pamuk ekimini başka bir yerde yapabiliyor.  Kiraladığı araziyi bir sonraki yıl kiralamıyor ya da tarla sahibi kiraya vermiyor. DEDAŞ, bu durumdaki arazilere de sulanmış ihtimali vererek elektrik borcu çıkarmakta, yani varsayımlarla hareket etmektedir.”

“Elektrik kesintileri çiftçilerimizin ürünlerinin telef olmasına sebep olmuştur”

DEDAŞ’ın sayaç bazlı yapılan sözleşmelere riayet etmeyerek kesintilere gittiğini söyleyen İpar, “Bunula birlikte Hilvan ilçesi olarak DEDAŞ ile sözleşme yapılmış ve onların istediği bütün şartlar yerine getirilmiştir. Buna karşılık Hilvan'da elektrik kesintileri olmayacak ve bizler ödemelerimizi sayaç bazlı yüzde 65 indirimli yapacaktık. Ancak bu vaatler tutulmadığı gibi ekim sezonu içerisinde yapılan elektrik kesintileri çiftçilerimizin ürünlerinin telef olmasına sebep olmuştur. Bu nedenle DEDAŞ'a olan güvensizliğimizden dolayı sözleşme gereği elektrik ödemelerimizi sayaç bazlı ve indirimli ödeyip ödemeyeceğimizin endişesini taşıyoruz.” ifadelerini kullandı. (Osman Gülebak, Ramazan Şefkatli-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir