• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
Cizre`deki saldırı FETÖ/PKK işbirliğine işaret ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cizre Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Birim Amirliğinin bulunduğu bina girişine patlayıcı yüklü hafriyat kamyonu ile gerçekleşen saldırıda 11 polis hayatını kaybetti, 4`ü ağır 78 kişi de yaralandı.

Bölgedeki birçok ev ve işyeri de saldırıda hasar görürken, ilçe halkı patlamanın şiddetiyle büyük bir korku yaşadı.

14 Aralık 2015`te Cizre'de başlatılan operasyon ve sokağa çıkma yasağının 2 Mart 2016`da sona ermesinin ardından halk yaşadığı travmayı üzerinden atmaya çalışırken, bu sabah gerçekleşen bombalı saldırıyla yeniden büyük bir korku yaşadı.

Çevik Kuvvet binasın kullanılamaz hale geldiği, 11 polisin hayatını kaybettiği, 78 kişinin de yaralandığı bomba yüklü kamyonla yapılan saldırıya ilişkin dikkat çeken detay ise olayda FETÖ/PKK işbirliğine işaret ediyor.

Öncelikle saldırının yapıldığı noktaya yakın kamu kurumları arasında Kaymakamlık Konağı, MİT Bölge Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Çevik Kuvvet binası, KOM binası (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi), polis lojmanları ve İlçe Jandarma Komutanlığı yer alıyor.

İLKHA`nın ulaştığı bilgilere göre, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Şerafettin Elçi Havaalanına Malatya`dan havalanan askeri personel taşıyıcı uçaklar geldi. Fakat o gece Cizre`de olduğu belirtilen Şırnak Valisi, pisti kapattırarak uçakların inişine izin vermedi. Uçakların, Şırnak Çakırsöğüt 1. Jandarma Komando Tugayı`ndan yaklaşık 300 özel kuvvet timini alarak Ankara`ya götürmek için buraya geldiği ileri sürüldü.

Havaalanı pistinin kamyon ve otobüslerle kapatılmasıyla uçaklar iniş yapamayınca geriye dönmek zorunda kaldı. O sırada Şırnak Çakırsöğüt 1. Jandarma Komando Tugayı`ndan 300 özel kuvvet timi de Cizre`ye doğru yola çıkmıştı. Timler araçlarla, bu sabah hedef alınan Çevik Kuvvet binasının önünde çok sayıda polis ve halkın da desteğiyle yolun kapatılmasıyla durduruldu. Polis ve halkın birlikte karşı durduğu özel kuvvet timleri, Cizye`ye giremeyeceğini görünce birliklerine geri dönmek zorunda kaldı. Bu sayede hem Ankara`ya giden özel kuvvet birlikleri hem de Cizre`deki kamu kurum binalarını ele geçirmeyi hedefleyen darbeci askerler engellenmişti.

Bu önemli olayın yaşandığı Cizre Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Birim Amirliğinin bulunduğu bina girişine patlayıcı yüklü hafriyat kamyonu ile bugün sabah 06.45 sıralarında saldırı düzenlenmesi dikkat çekti.

Hatırlanacağı üzere Şırnak'ta, ABD destekli FETÖ/PDY darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 384 asker tutuklanmıştı. Yürütülen soruşturma kapsamında Şırnak'ta gözaltına alınan ve aralarında 2 albay, 4 yarbay ve 5 binbaşının da bulunduğu 384 asker, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmiş, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemece tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan ile Akçay 6. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mesut Savaş da TCK`nın ilgili maddelerindeki "Anayasayı ihlale teşebbüs" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi" suçlarından tutuklanmıştı.

Ayrıca, dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu`nun konvoyunun Artvin`in Şavşat ilçesinden Ardanuç ilçesine gittiği sırada Yanıklı köyü yakınlarında PKK tarafından saldırıya uğramasının ardından FETÖ/PDY ile ilişkili olan “gazeteci” Ergun Babahan`ın “Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç” ifadeleriyle tehditler savurması da dikkat çekmişti.

PKK ise Babahan`ın ifadelerini teyit eder nitelikte, Kılıçdaroğlu`nun konvoyuna yapılan saldırıyı Cizre saldırısıyla birlikte üstlendi.  

Sosyal medya üzerinden paylaştığı bu ifadeler nedeniyle hakkında, gözaltı kararı verilen Ergun Babahan'ın 20 Temmuz'da, Bodrum'dan deniz yoluyla yurtdışına çıkış yaptığı tespit edildi.

Öte yandan saldırının ayrıntıları hakkında da yeni bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Olayın yaşandığı Konak Mahallesinde; Kaymakamlık Konağı, MİT Bölge Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Çevik Kuvvet binası, KOM binası, polis lojmanları ve Jandarma Komutanlığı yer alırken bu bölgeye giriş çıkışlarda polis kontrol noktaları da bulunuyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, polis kontrol noktalarından geçen araçlar rutin olarak kontrol edilirken bölgede bulunan Cizre Belediyesi Beton Boru ve Parke Taşı Tesisi ile özel firmalara ait kum ocaklarına bağlı kamyonların sık sık geçiş yapması nedeniyle hafriyat taşıyan kamyonların kontrol edilmediği iddia edildi.

Bombalı saldırıyı gerçekleştiren kamyonun Çevik Kuvvet binasına Şırnak güzergâhından gelmediği öğrenilirken, söz konusu bomba yüklü hafriyat kamyonunun ilçenin birçok yerindeki güvenlik noktalarından nasıl geçtiği ise zihinlerde soru işareti belirmesine neden oldu.

(İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir