• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Antep fıstığı ağaçlarında 'PHYTOPLASMA' tehlikesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün işbirliğiyle “Antep fıstığında Phytoplasma (Ağaçlarda sararma ve yapraklarda kuruma) Hastalığı ile Mücadele” eğitimi düzenlendi.

Ziraat Mühendisi Kurban Nedret eğitimde yaptığı konuşmada, Antep fıstığı ağaçlarının sararmasına ve taç hacminin küçülmesine neden olan  ‘Phytoplasma’ hastalığının aşırı sıcaklar ve az yağış nedeniyle bu sene daha da fazla artış gösterdiğine dikkat çekti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Kurban Nedret’in konuşmacı olarak katıldığı eğitim, GTB Fıstıkçılar Sitesi irtibat bürosunda, GTB Meclis Üyeleri ve çok sayıda Antep fıstığı üreticisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Antepfıstığı üretiminin yapıldığı diğer ülkelerde bu hastalığın henüz görülmediğini belirten Nedret, fıstık ağaçlarını yavaş yavaş öldüren bu hastalıkla ilgili henüz bir zirai ilaç geliştirilmediğini bilgisini vererek, “Çiftçilerimiz fıstık ağaçlarını iyi yanmış hayvan gübresi ve suyla besleyerek hastalığa karşı direnç artırıcı tedbirler alabilirler.” dedi.

Phytoplamsa hastalığının ağaçlarda 3-4 senelik bir sürenin ardından kendini göstermeye başladığına vurgu yapan Nedret, “Antepfıstığı ağaçlarının verimden düşmesine neden olan bu hastalık aslında 8-9 yıldır demir eksikliğinde kaynaklanan bir çeşit hastalık olarak tanımlanıyordu. Fakat yapılan bütün bu araştırmalar ve gözlemler sonucunda hastalığın aşırı sıcak havalar ve yetersiz su miktarının yanı sıra beyazsinek olarak adlandırılan Psilla’nın bu hastalığı etrafa yaymasından kaynaklandığı belirlendi.” ifadelerini kullandı.

2016 yılında hastalığın geçmiş yıllara oranla daha da fazla arttığını belirten Ziraat Mühendisi Nedret, bu durumu bölgede son 3-4 yıldır hava sıcaklıklarının aşırı derecede artmasına ve toprağa düşen yağmur miktarının azalmasına kısacası ağaçların düzgün beslenememesine bağladıklarını ifade etti.

“Hastalık aşı ile yayılıyor”

Phytoplamsa hastalığının bulaşıcı olduğunu, budama ve aşılamada kullanılan kesici aletlerin hastalığın diğer sağlıklı ağaçlara geçmesine neden olduğunu kaydeden Nedret, şu uyarılarda bulundu:

“Bu hastalık genelde aşı ile yayılıyor. Makas ve bıçakla kalem kesilip aşı yapılıyor. Hastalıklı ağaçta kullanılan kesici aletler sağlıklı ağaçlarda da kullanılınca maalesef hastalık diğer ağaçlara da sirayet etmiş oluyor. Ayrıca hastalıklı ağaçtan alınan aşı gözleride bu hastalığın hızla yayılmasına neden olmakta. Bu nedenle hastalığın görüldüğü ağaçlarda kullanılan aletlerin diğer ağaçlarda kullanılmadan önce mutlaka temizlik maddeleriyle steril hale getirilmesi ve öyle kullanılması büyük önem taşıyor.”

“Ağaç ne kadar iyi beslenirse hastalığın hızı da o oranda yavaşlayacaktır”

Hastalığın seyrinin ağacın iyi beslenmesiyle birlikte yavaşladığına ve gerilediğine dikkat çeken Nedret, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Her şeyden önce ağacın yeterli su alması gerekiyor. Zira yeterli su olmadığı sürece verilen gübreden ağaç istenilen oranda faydalanamamakta. Su olmalı ki suyla birlikte ağaç bünyesine gübreyi alabilsin ve gelişimini bu şekilde sağlasın. Kasım ayının başlarında fıstık bahçelerinde baran aralarına kurumuş çeltikle birlikte dökülecek bol hayvan gübresi ağacı güçlendirecektir. Ağaç ne kadar çok iyi beslenirse hastalığın da hızı da o oranda yavaşlayacaktır. Öte yandan yapılan toprak analizine göre diğer besin elementleriyle gübreleme yapılması da hastalığın önüne geçilmesinde bir etken olacaktır. ”

Eğitim programının sonunda Nedret, çiftçilerin Antepfıstığı zararlılarıyla ilgili sorularına da yanıt verdi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir