• DOLAR 32.524
  • EURO 34.628
  • ALTIN 2486.654
  • ...
Külleme hastalığı üzüm verimini olumsuz etkiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı Çiçekli (Şifêrê) köyü çiftçileri, Gercüş'ün birçok yerinde özellikle şire üzümüne (mezrona) musallat olan küllenme (xêlî) hastalığı nedeniyle üzüm veriminin olumsuz yönde etkilediğini söylediler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine sitem eden çiftçiler, bağlarının bu hastalığa yakalanmadan önlem alınmamasına tepkililer.  

Bağlarına verdikleri emekler sonrası hasada yakın bir zamanda şire üzümüne bulaşan küllenme hastalıyla başları dertte olan çiftçiler, küllenme hastalığı ile ilgili bilgi sahipleri olmadıkları belirterek, yetkililerden destek bekliyorlar. 

20 seneden fazladır çiftçilikle uğraştığını ifade eden Ahmet Çelik, "Üzüm hasadına yakın zamanda üzüm ya küllenme hastalığına yakalanıyor ya da sıcaklardan dolayı yanıyor. Bu yıl yaptığım bakımlardan sonra 3 defa ilaçlamışım. Son yaptığım ilaçlamada ilacın değdiği yerler yandı. Kuru üzüm için olan üzümün bir kısmı yanmış bir kısmı idare ediyor. Şire üzümü ise neredeyse tamamıyla küllenme hastalığına yakalanmış. Güzel bir verim alabilmek için bağlarımızda çift sürüyoruz, taşlardan temizliyoruz ve yabancı otların yeşermesine izin vermiyoruz. Yani çok bakım yapıyoruz." dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden mühendislerin, bu hastalığın nedenini öğrenip zamanında önlem alabileceklerini belirten Çelik, "Mühendisler tarafından bakılıp bir çözüm önerisi verildiğinde yaptığımız çalışmalar boşa gitmez. Üzümde meydana gelen hastalıklar aniden olduğundan biz bilemiyoruz ve önlem alamıyoruz. Bu hastalığın bir çaresi var, ancak Tarım Müdürlüğü bizlere yardımcı olması gerekiyor. Yetkililerden isteğimiz gelip bu konuda bizleri bilgilendirsin. Eskiden yöremizdeki köylerin neredeyse tümü geçim kaynağı bağlardı. Şimdi ise bağlardaki o eski verim yok." şeklinde konuştu.  

Kuru üzüm ile tadımlık için yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin olgunlaştığını ve hasadına başlandığını belirten Çelik, şire üzümünün ise hâlâ olgulaşmadığnı söyledi. (M.Sait Çelik - İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir