• DOLAR 32.387
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2326.31
  • ...
"Haksız yere kaçak elektrik cezası kesilen tüketiciler haklarını arasınlar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (Dicle EDAŞ) faturalara yansıttığı kayıp kaçak bedelleri ve kaçak kullandığı gerekçesiyle, halka haksız yere kesildiği iddia edilen cezalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DEDAŞ’ın Diyarbakır’daki bazı personellerinin, fazla prim alabilmek için kaçak elektrik kullanmayan vatandaşlara kaçak kullandıklarına dair fatura çıkardıkları iddiaları üzerine İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Niyazi Kavar, haksızlığa uğradıklarını düşünen vatandaşların haklarını aramalarının gerektiğini söyledi.

DEDAŞ’ın zaman zaman halka kaçak kullandıkları iddiasıyla ceza kestiğini ifade eden Kavar, “Tüketicilerin bu konuda bazı zamanlarda, kimi mağduriyetler yaşadıklarını maalesef duyuyoruz. Bu konuda şikâyet geliyor derneğimize. Mağduriyet yaşayan, haksızlığa uğradığını düşünen tüketiciler miktarın küçüklüğüne büyüklüğüne bakmaksızın haklarını sonuna kadar arasınlar. Bunun için çeşitli hak arama yoları var. Bugün itibariyle hakem heyetleri var. Kaymakamlık bünyesinde, ticaret müdürlüğü bünyesinde tüketici hakem heyeti var, yine tüketici mahkemeleri var. Bunlar özel ihtisas mahkemeleridir. Tüketiciler haksızlığa uğradıklarını düşündükleri an çekinmeden bu yolları kullanmalıdır.” dedi.

Kaymakamlık bünyesindeki hakem heyetlerine başvurunun ücretsiz olduğunu belirten Kavar, “Şu an itibariyle kaymakamlık bünyesindeki hakem heyetlerine başvurabilir, bu tamamen ücretsizdir. Hakem heyetleri bilirkişi aracılığıyla tüketicinin bu iddialarını araştırabilir. Doğru olup olmadığına karar verebilir. İdarede yapılan yanlışlıklar ancak böyle tespit edilebilir. Böylece tüketici hakkına kavuşur. Bu konuda tüketiciler derneğimize gelebilir biz de yardımcı olabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Şikâyet eden birçok tüketici haklarına kavuştu”

DEDAŞ’ın halktan aldığı kayıp kaçak bedelleriyle ilgili de konuşan Kavar, “Eskiden beri bizim bildiğimiz ve sık sık gelen şikâyetlerden bir tanesi de kaçak kullanmadıkları halde kaçak bedellerinin kendilerinden tahsis edildiği şikâyetidir. Fatura üzerine yazılarak tahsis edildiği şeklinde çok yoğun şikâyetler geliyordu ki bu konuyla ilgili olarak herksin bildiği bir şey DEDAŞ’ta bunu inkâr etmiyor. EPDK’nın verdiği bir yetkiyle yapıyoruz diyordu. Şikâyet eden birçok tüketici haklarına kavuştu. Kendilerinden haksız yere alınan bir başkasının kullandığı kaçak bedelinin böylece hakem heyetleri mahkeme kararıyla kendilerine iade edilmiş oldu.” dedi

“Halktan alınan kayıp kaçak bedeli yasalaştı”

Yakın bir zaman da halktan alınan kayıp kaçak bedellerinin yasalaştığını söyleyen Kavar, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve Anayasa mahkemesinin de bunu iptal etmesini beklediklerini belirtti.

“Art niyetli okuyucuların duyumlarını alıyoruz”

Kullanılan kaçak elektrikleri yakalamakla görevli olan bazı çalışanların verilen primden dolayı bunu bir fırsata çevirerek art niyetle hareket edebilecekleri uyarısında bulunan Kavar, “İdare kendince kaçakları önlemek amacıyla kendi memurlarına böyle yüksek primlerle kaçakları tespit etmeye çalışıyor. Bir nebze bunu haklı görebiliriz. Yüksek prim nedeniyle art niyetli bazı memurların da ortaya çıktığı, bunu kullandıkları gibi bazı duyumlar geliyor. Özellikle kaçak ihbarında yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkan primler nedeniyle bazı kötülü niyetli okuyucuların tüketicileri mağdur edici sonuçlara yol açan eylem ve davranışlar içerisinde olduğu duyumlarını alıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kavar, “Aslında ben şahsen dernek başkanı olarak sosyal devlet ilkesi gereği devletin özellikle yoksul kesime yönelik elektrik konusunda bir tedbir almasını tavsiye ediyorum. Belli bir miktara kadar yoksul kesimin kullanabileceği elektriğin ücretsiz sağlanması ve ondan sonraki miktara bir ücret bağlanmasının uygun olacağını düşünüyorum. Toplumda büyük bir katman maalesef yoksulluk sınırının altında yaşamakta ve gelir seviyeleri düşüktür. Bu düşük gelirlilerin tolere edilmesi lazım. Din açısından da insanlık açısından da bu böyledir. Devletin böyle bir tedbir almasını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan daha önce DEDAŞ elemanlarının kaçak elektrik kullandıkları iddiasıyla iş sözleşmelerinin feshedildiği ve elemanlardan bazılarının hakkını aramak için mahkemeye başvurduğu öğrenildi.

Mahkemeye başvuran DEDAŞ elemanlarının, mahkemeden delil tespiti istemeleri neticesinde mahkeme heyeti ile beraber bilirkişinin yaptığı inceleme neticesinde kaçak kullandıkları iddialarının asılsız olduğu belgelendi. (Hüseyin Genel, Emrah Deniz-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir