• DOLAR 32.323
  • EURO 35.144
  • ALTIN 2294.34
  • ...
"PYD'nin Fırat'ın batısına yayılmaması konusunda ABD'yle mutabıkız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çankaya Köşkü’ndeki görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Başbakan Binali Yıldırım ortak basın açıklamasında Cerablus’a başlatılan operasyon ve Fethullah Gülen’in iadesi konularına değindi.

Biden’la yaptıkları görüşmede Terörle mücadele adına birlikte bugüne kadar yapılan işbirliğini değerlendirdiklerini söyleyen Yıldırım,  DAEŞ, PKK ve diğer örgütlerle mücadelede kararlılık vurgusu yaptıklarını ifade etti.

Milyonlarca insanın Suriye'yi terk ettiğin,  Türkiye’nin de 3 milyondan fazla insana kucak açtığı belirten Yıldırım, “Ancak bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bölgede başta ABD olmak üzere Türkiye'nin de etkin katılımıyla mutlaka artık daha fazla insanın hayatına kaybetmemesi için bir çözümün gerçekleştirmemiz lazım. Burada bizim iki hassasiyetimiz var. Biri Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Türkiye güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor. Bunu ulusal güvenliğimizi için büyük tehdit olarak görüyor. Diğer yandan adil bir yönetim yapılanmasının sağlanmasıdır.” dedi.

“Hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler”

Yıldırım şöyle konuştu: “Bir süredir Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu ve Fırat'ın batısındaki Menbiç'in temizlenmesi için operasyonlar yapıldı ve bitti. Bölgeden çıkan DAEŞ unsurları Türkiye'ye doğru hareket etti ve Cerablus'a yerleşmeye başladı. PYD unsurları da onları takip ederek, bir yandan kuzeye bir yandan güneyden Afrin bölgesine yayılma gayretine girdiler. Hem sınır güvenliğimizi korumak hem roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için dün gece itibarıyla hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık. Bu terör unsurlarını bölgeden püskürttük. ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir. Burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler. Bizim genel yaklaşımımız şu; biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar. Bunlar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözükse de ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır.”

Fethullah Gülen’in iadesi konusuna değinen Başbakan Yıldırım, “Darbe girişiminin başı olarak bildiğimiz Fethullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp, ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına samimi açıklamalarınız, sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati öneme sahip. Bu konuda teknik heyetin Türkiye'ye gelmesi ve bizim savcılarımızla hakimlerimizle değerlendirmesi, bu işin sizin tarafınızdan ne kadar önemsendiğinizi ortaya koymuştur. Bizim buradaki en büyük beklentimiz bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve burada milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır. Demokrasimize karşı bu hareketin dost ve müttefikimiz olan ABD'nin tabii ki tasvip etmeyeceğini biliyoruz.” diye konuştu.

“ABD olarak Türkiye'yi tam olarak desteklemekteyiz”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise şöyle konuştu: “Biz Türk halkının müttefiki olarak şunu söylemek istiyorum, biz ABD olarak Türkiye'yi tam olarak desteklemekteyiz. Türkiye halkı ve hükümeti herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz. Obama, Türk hükümetine desteğini bildiren ilk başkanlardan biriydi. Biz olaylar olurken, bunun gerçek olup olmadığını anlayamadık. Bu son derece şaşırtıcıydı.  Türk halkının cesaretine hayran kaldık. Onlar tankların üzerine çıktılar. Demokrasiye siper oldular. Siz bu bölgede onlara şehit diyorsunuz. Biz onlara büyük kahramanlar ve vatanseverler diyoruz. Tekrar Sayın Başbakan, Türkiye'nin bütün halkına hayatlarını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı dilemek istiyoruz. Sadece onların kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz, demokrasiyle olan bağlılıklarını alkışlıyoruz. Ülkelerinin güçlü, canlı ve demokratik kalması için hayatlarını verdiler. Onların fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmayacağız. Türk tarihinde hiçbir zaman unutulmayacaklar.”

“Darbe girişiminden önceden haberimizi yoktu”

ABD’nin darbe girişiminden önceden haberdar olmadığını savunan Biden, “Amerikalıların bu konuda bilgisi vardı veya işbirliği yaptı, gibi söylentileri işitiyorum. ABD asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. ABD halkı olan bitenden son derece üzgündür ve nefretle karşılamaktadır. Hiçbir şekilde bu hareketi desteklemeyiz. Bu korkakça hareketi hiçbir zaman hoş görmeyiz. Önceden bir bilgimiz yoktu, bu hareketi desteklemedik. Darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi Türkiye halkıyla omuz omuzayız. Türkiye halkının ABD'den daha iyi dostu yoktur. Bizden, ABD'den daha iyi arkadaşı yoktur Türk milletinin. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve ortak güvenliğimiz için birlikteyiz.” diye belirtti.

Fethulah Gülen’in iadesi

Biden, Fethullah Gülen’in iadesine ilişkin ise şunları söyledi: “Gülen hakkında sizin hükümetinizin ve Türk halkının yoğun hisleri vardır. Biz Türk yetkililerle işbirliği yapıyoruz. Uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar. Delilleri ve belgeleri inceliyorlar. ABD mahkemelerine teslim edilmesi lazım. Anlaşmaya göre bu belgelerin hazırlanması lazımdı bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz. Hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle müttefikimize zarar veren kişiyi koruma niyetimiz yoktur. ABD yasalarına göre ABD'nin hiçbir başkanının kendi gücünün yetkisinin dışına çıkma yetkisi yoktur. Sadece Amerikan mahkemesi yapabilir. Eğer ABD Başkanı böyle bir şey yaparsa görevinden atılması için bir neden olur. Biz bütün delilleri göz önünde bulundurarak Amerikan mahkemesine başvuracağız. Bu her zaman, zaman alır. Adalet bu şekilde çalışıyor. Türk milletinin kızgın olduğunu anlıyorum ama bundan şüpheniz olmasın ki süreç devam edecek. Türk hükümetiyle işbirliği yapacağız. Hiçbir ülke böyle bir şeye tolerans gösteremez.”

Biden, IŞİD’le mücadele noktasında, “Onların bütün amacı bizim inandığımız her şeyi mahvetmektir. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. Türk halkı da Amerikan halkı gibi terör karşısında eğilmeyecektir, kararlılığından dönmeyecektir. Bu yüzden ben burdayım. Biz birlikte duracağız ve bizim demokrasimizi ve seçilmiş hükümetimize zarar verenlere karşı Suriye Irak'ta DAEŞ'e karşı birlikte duracağız. Başbakanla teröristleri yenmekle ilgili süreçle ilgili konuştuk. Darbe girişiminden sonra Türkiye'yi DAEŞ'le savaşmaya devam ettiği için tebrik ettim. DAEŞ'i Suriye'de ve başka yerlerde vurmayı devam edeceğiz.” ifadelerini kaydetti.

“YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir”

Türkiye sınırından ve Suriye’nin bütünlüğünde ödün vermeyeceklerini söyleyen Biden, “Menbiç'le ilgili azimkar kararlarımız var. Oradaki unsurlara haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir. Geçerlerse ve buna bağlı kalmazlarsa hiçbir zaman ABD'den desteklenmeyecekler.” dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir