• DOLAR 32.549
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2474.898
  • ...
JİTEM Kazıları Kar Engeline Takıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - 1990`lı yıllarda JİTEM karargâhı olarak kullanılan İçkale`de yapılan kazı çalışmalarda şuana 15 kafatası bulunurken, bugün yağan kar nedeniyle kazı çalışmalarına ara verildiği öğrenildi. Faili meçhul cinayetlere ışık tutması beklenen kemiklerin kimlere ait olduğu, yapılacak DNA testi ardından netlik kazanacak.
 
Diyarbakır özel yetkili cumhuriyet savcıları Osman Coşkun ve Mustafa Baklacı gözetiminde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, SİT alanı olduğu gerekçesiyle iş makineleri kullanılamıyor. Arkeologların denetimindeki kazılar kazma ve küreklerle yapılıyor. Polisin olağanüstü güvenlik önlemi aldığı bölgeye basın mensupları dâhil kimse yaklaştırılmıyor.
 
Tarihi İç Kale bölgesinde Adliye binasının yanı sıra Jandarma Merkez Komutanlığı, Merkez Kapalı Cezaevi bulunurken, JİTEM ise 1999 yılına kadar bölgeyi sorgu ve infaz merkezi olarak kullandı. 1999 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı`na İç Kale`nin devredilmesi ardından Adliye, Cezaevi ve Jandarma Komutanlığı ile JİTEM binaları boşaltılmıştı.
 
Kültür Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları sürdürülen Diyarbakır`ın Suriçi semtindeki İç Kale bölgesinde, doğalgaz boruları döşemek için kazı yapılmıştı. Kazı sırasında kemiklere rastlanmıştı.
 
M. Salih Keskin - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir