• DOLAR 32.367
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2324.93
  • ...
Kar Körlüğüne Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kar körlüğünün güneşten gelen ultraviole ışınlarının kar ya da buzla kaplı alanlarda yansıyarak cilt yanığı gibi gözün kornea tabakasında epitel dökülmesi, çatlamalar sonucu oluştuğunu ifade eden Dünyagöz Ankara Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Merih Önol, hastalığın belirtilerini şöyle açıkladı: “Gözde belirtiler güneşle temastan 6 ile 12 saat sonra başlıyor. İlk belirtisi gözde kum tanesi varmış gibi batmalar oluyor. Rahatsızlık, ağrı, ışığa karşı aşırı derecede hassaslaşma oluyor ve gözlerden sürekli yaş geliyor. Kapaklar istemsiz kasılıyor ve görme azalması yaşanıyor. Göz açılmadığı için buna `kar körlüğü` denmiştir."

Prof. Dr. Önol, kar körlüğünün etkisini birkaç gün içerisinde yitirdiğini belirterek hastalığın tedavi edilmediği takdirde gözde oluşturduğu ağrılarının rahatsız edici boyutlara ulaşacağını bildirdi. Prof. Dr. Önol, "Öncelikle gözün mümkünse soğuk suyla yıkanması ve yoğun göz yaşı tedavisi gerekiyor. Göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak kesinlikle göz kapakları ovuşturulmamalıdır." diye konuştu.

Kar körlüğüne karşı alınacak en etkin önlemin yüzde yüz ultraviole koruyuculuğu özellikli güneş gözlükleri kullanmak olduğunu belirten Önol, kar körlüğüne karşı şu uyarılarda bulundu: "Işık yansımasına çıplak gözle bakılmamalı. Gözlük olmadığı zamanlarda ise gözün karla temas etmesini önlemek için mümkün olduğunca etrafta bulunan koyu renklere bakılmalı." Göz kuruluğu olduğu bilinen kişilerin soğuk havalarda gözyaşı tedavilerini ihmal etmemeleri gerektiğini kaydetti.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir