• DOLAR 34.163
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.152
  • ...
40 derece sıcakta Antepfıstığı topluyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te baklavanın vazgeçilmezi olan ve “yeşil altın” diye adlandırılan Antepfıstığının hasadı, aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl erken başladı.

Hasat vaktinin gelmesi çiftçiler kadar mevsimlik tarım işçilerini de sevindirdi. Yavuzeli ilçesindeki fıstık bahçelerinde 40 derece sıcakta çalışan mevsimlik işçiler, gün boyunca Antepfıstığı toplayarak geçimlerini temin etmeye çalışıyorlar.

Yavuzeli Belediye Başkanı M. Kemal Sakaroğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, işbaşı yapan mevsimlik işçileri ziyaret etti.

Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Yavuzeli Belediye Başkanı Sakaroğlu, Gaziantep'in fıstığıyla dünyaya ün salan bir şehir olduğunu söyledi.

Antepfıstığının Gaziantep ve ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu dile getiren Sakaroğlu, “Fıstığın hasadı peyderpey başlamış durumda. Fıstık gerçekten de Gaziantep için çok önemli bir üründür. Bu yıl Antepfıstığında yüksek düzeyde rekolte almanın sevincini yaşıyoruz. Bu ürünle ilgili belediyelerimiz ve belediye başkanlarımız, üreticilerimiz için gerekli çalışmaları başlatmış durumdaydı. Çiftçilerin öneri ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak büyük çaba sarf edildi.” dedi.

Antepfıstıklarına zarar veren dal güvesiyle mücadelede çiftçilere dağıtılan “feromon tuzaklarından” büyük fayda gördüklerini ifade eden Sakaroğlu, ülke genelinde birçok sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de işçi sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Kentte fıstık hasadı yapacak işçi eksikliği olduğunu bildiren Sakaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Suriyeli işçiler, tarım alanında çalışarak ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Tercih edilen yerlerde Suriyelilerin de bu işlerle meşgul olduklarını biliyoruz. Zaten biz onları misafir olarak görüyoruz. Burada geçimlerini sağlamak zorundalar, bu anlamda ekonomiye katkı yapıyorlar düşüncesindeyim.”

Başta Gaziantep olmak üzere Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Adıyaman gibi illerden gelen işçiler de sabahın ilk saatlerinde aile fertleriyle bahçelere giderek fıstık topladıklarını söylediler.

Fıstıkları ayrı, dal ve yapraklarını da ayrı çuvallara doldurduklarını belirten işçiler, 20 dönüm arazide günlük ortalama 3-4 ton fıstık topladıklarını ifade ettiler.

“Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz”

Zor şartlar altında çalışmalarına rağmen yüksek rekolte sevincini yaşadıklarını dile getiren Selvi Çetin (46), “50 kişilik ekiple fıstık bahçelerinde fıstık hasadı yapıyoruz. Biz Gaziantep merkezden geliyoruz. Hasat bu sene çok daha iyi. İşlerimiz çok güzel gidiyor. Ücretimiz biraz düşük ama geçimimizi bununla sağlıyoruz. Saat 03.00’te kalkıyoruz ve kapı kapı gezip milleti topluyoruz. Sonra buraya gelip fıstığı topluyoruz. Havalar da sıcak. Buna rağmen günde 3-4 ton fıstık kırıyoruz. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz.” dedi.

Çocuklarıyla fıstık toplamaya geldiğini ifade eden Halise Doğan ise “Geçen seneye göre mahsul çok iyi. Sabah 05.00’ten akşam 05.00’e kadar çalışıyoruz. Çok zor oluyor. Havalar sıcak ama ne yapalım, mecburuz. Bu kazancımızla yetiniyoruz. 7 çocuğumdan üçünü tarlaya getiriyorum. Çocuklarla birlikte çalışıyorum.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir