• DOLAR 32.371
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2325.83
  • ...
İlk 'beyaz altın'ı yetiştiren  çiftçiler altın kazandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa’da yılın ilk pamuğu, Şanlıurfa Ticaret Borsası’nda satışa çıkarıldı.  Sezonun ilk pamuğunu ilk yetiştiren üreticiler altın ile ödüllendirildi. Türkiye’deki pamuk ihtiyacının yüzde 42’sini karşılayan GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da, Ticaret Borsası’nda sezonun ilk kütlü pamuğu açık arttırma ihale  usulü ile satışa çıkarıldı.  İhale sonucunda ilk pamuk 32 TL’den işlem gördü.

Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesine bağlı İkiağız Mahallesi’nde 50 dönümde pamuk üretimi yapan Mehmet Yeşuk, yetiştirdiği ilk sezon pamuğunu Şanlıurfa Ticaret Borsası’na getirerek satışa sundu. Açık arttırma ile satışa sunulan 600 kilogram pamuk, Polatoğlu Tekstil iplik firması tarafından 3’ncü tur açık artırmayla kilogramı 32 TL’den satın alındı.

İlk pamuk üreticisine Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ve Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız tarafından cumhuriyet altını takıldı.

Yeni pamuk sezonunun tüm üretici ve sanayicilere hayırlı olmasını dileyen Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, Şanlıurfa’nın TÜİK verilerine göre, Türkiye pamuk üretiminin  yüzde  42’lik bir bölümünü karşıladığını hatırlattı.

Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu kaydeden Kaya, yeni açılacak olan sulama alanları ile birlikte pamuk üretiminin iki kat artacağını söyledi.

Kaya; "Ülkemizde pamuk üretimi giderek artıyor. TÜİK verilerine göre Şanlıurfa’da yüzde 42 pamuk üretimi yapılıyor fakat bizim tahminlerimize göre bu üretim yaklaşık  yüzde 50 civarındadır. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin pamuğu ithal değil de artık ihraç edeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız ise; "Bu yıl rekolte yüzleri güldürecek düzeyde yüksek ve verimli olacağını tahmin ediyorum. Bilindiği gibi Türkiye Pamuk üretiminin yarısına yakını ilimizde yetiştirilmektedir. İlimizin ‘Beyaz Altın’ı olarak bildiğimiz pamukta, bugüne kadar herhangi bir ciddi hastalık yaşanmadı. Temennimiz bunda sonra da yaşanmamasıdır. Bölgeden edindiğim bilgilere göre pamuk rekoltesi çiftçiyi, esnafı ve sanayici güldürecek düzeyde olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Beyaz altının ana üretim merkezinin Harran Ovası olduğunu sözlerine ekleyen Yıldız, geçen yılda 1 milyon 536 bin dekar alanda 845 bin ton pamuk üretildiğini belirterek, bu yıl ise 11 bin dekar azalmasına rağmen rekolteyi etkilemeyeceğini dile getirdi.

Çiftçilere de seslenen Yıldız, son olarak şöyle konuştu:

“Ben buradan çiftçimize, esnafımıza ve sanayicimize sesleniyorum: Ekonomimizi canlandırmak için var gücümüzle çaba gösterelim ve mümkün olduğunca pamuğumuzu temiz toplayalım.  Yapılacak her üretim ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bu da ülkemizi güçlü kılacaktır.”

Şanlıurfa Ticaret Borsası Korbey Salonu’nda yapılan ihaleye Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ve pamuk sektöründen çok sayıda kişi katıldı. (Ramazan Casuk-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir