• DOLAR 32.499
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2429.204
  • ...
Tarihi kümbet madde bağımlılarının mekânı haline geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 12’nci yüzyılda Artuklu beyliği tarafından yaptırılan Şahkulubey Kümbeti, adeta madde bağımlılarının mekânı haline geldi.

Bakımsızlık nedeniyle kubbe ve duvarlarında yıkıntıların oluştuğu kümbetin, gece saatlerinde uyuşturucu kullanan ve içki içen kişilerle dolması çevre sakinlerini endişelendiriyor.

İç kısmında bir çocuk mezarının bulunduğu kümbetin kaderine terk edilmesine tepki gösteren Kızıltepeliler, yetkililere çağrıda bulunarak tarihi yapının bir an önce onarılmasını istediler.

Madde bağımlıları yüzünden kümbetin arka kısmındaki evinden çıkıp başka bir mahallede ev kiraladığını belirten Mehmet Vural, “Bu mahallede büyüdüm. Şimdiye kadar kimse gelip buraya sahip çıkmadı. Kümbetimizin sahibi olmadığı için duvarları yıkılmış, her tarafı dökük. Esrarcılar, sarhoşlar ve hırsızlar burada toplanıyor. Evim kümbetin arka kısmındaydı. Bir gün kapı önündeki oğluma saldırdılar ve oğlumla birlikte eşimi yaraladılar. Can güvenliğim olmadığı için evimi terk edip başka bir mahallede kiralık ev tuttum. Yani ev sahibiyken kiracı oldum. Hırsızlar, altın aramak için kümbetin duvarını yıkmışlar. Yeter artık, yetkililer sahip çıksın.” dedi.

Kızıltepe’nin simgesi haline gelen kümbetin bakıma muhtaç olduğunu dile getiren Mehmet Memiş, şunları söyledi:

“Sonuçta tarihi bir yapı ve onarılması gerekir. İçerisi çöp dolu, çöplerden arındırılması ve çevre düzenlemesinin yapılması için yetkililerin el atması gerekir.”

“Yetkililer bir an önce bu tarihi eseri onarmalıdır”

Tarihi eserlerin muhafazasına önem verilmesi gerektiğini belirten Diyadin Yıldız, “Kümbet, tarihi eserlere ehemmiyet verilmediği için bu hale gelmiş. Özellikle atalarımızdan bize kalan tarihi eserlere gözümüz gibi bakmalıyız. Yetkililerden tek isteğimiz bir an önce bu tarihi eseri onarmalarıdır.” şeklinde konuştu.

“Eğer onarılmasa tarihi eserimiz yıkılıp yok olacak”

Onarım çalışmalarının yapılmaması durumunda tarihi kümbetin yıkılacağını söyleyen Mehmet Yaşin ise “Tarihi eser olan bu kümbetimiz kaderine terk edilmiş, hiç kimse ilgilenmiyor. Ne kadar çabuk onarılırsa bu tarihi eser korunur. İlçemizde en çok tarihi okunan eserdir. Burası simge haline geldiği için adres olarak belirtiliyor. İçerisi kötü, acınacak bir halde. Duvarları yıkılmış, içerisi pislik içerisinde, kubbesi dökülüyor ve yıkılmak üzere. Tarihi bir eserimizin bu hale gelmesine hem üzülüyoruz hem de utanıyoruz. Burada gelip içki içiyorlar, esrar kullanıyorlar. Kendi gözlerimizle görüyoruz. Tabi, yetkililer sahip çıkmasa bu duruma gelecek. Eğer bir an önce onarılmasa tarihi eserimiz yıkılıp yok olacak.” ifadelerini kullandı. (Mehmet Aslan-İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir