• DOLAR 32.538
  • EURO 34.921
  • ALTIN 2430.048
  • ...
Rojava`da Kürd`ler PYD uygulamalarını protesto için meydanlarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mahmut Özsoy / Doğruhaber

PYD`nin asayış birimleri tarafından Rojava`nın Qamışlo ve Amude kentinde Kürt Birlik Partisi (PYKS) ve Kürdistan Demokrat Partisi - Suriye`nin (PDK – S) yöneticileri gözaltına alındı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, PYD asayişı Amude'de bazı siyasilerin evlerine baskın düzenledi.

Baskınlarda Suriye Kürt Birlik Partisi politbüro üyesi Enver Naso ve partinin 3 üyesi gözaltına alındı.

Öte yandan dün akşam Qamışlo'da Kürt Birlik Partisi Genel Sekreteri Yardımcısı Hasan Salih ile Qamışlo Komitesi üyesi Abdullah Gedo alıkonuldu.

Birgün önce yine Qamışlo kentinde Kürdistan Demokrat Partisi - Suriye`nin (PDK – S) yöneticileriden,

KDP-S Politbüro Sorumlusu Muhammed İsmail, Polistbüro üyesi Neşet Zaza`nın yanısıra PDK-S Qamışlo Komitesi üyeleri Nafih Abdullah, Abdukkkerim Haci ve Salih Cemil Qamışlo`ya bağlı Gırkeleke İlçesi Asayişi tarafından 5 yönetici, gözaltına alınmıştı.

PYD asayişı, daha öncede 13 PDK-S üyesini de gözaltına almıştı.

Parti yöneticileri tarafından yapılan açıklamada; “gözaltılara gerekçe gösterilmeden yapılması endişe vericidir. PYD`nin tekçi zihniyetinden kaynaklanan ve muhaliflere yönelik sindirme operasyonudur” denildi.

PYD son günlerde Kürd bölgelerinde muhalif yapılara yönelik baskının dozunun arttığı gözleniyor.

Son gözaltı, baskı ve sindirme operasyonlarını protesto etmek için, Qamışlo ve Amude kentinde binlerce Kürd meydanlara çıkarak PYD`ye tepkilerini dile getirdiler.

PYD asayışı tarafından Qamışlo'da gözaltına alınan ENKS Başkanı İbrahin Bıro, gelen tepkiler üzerine serbest bırakılmıştı.

Daha sonra Erbil'e geçen Bıro, yaptığı basın açıklamasında;

Rojava`da, halk barışçıl şekilde protesto yürüyüşleri düzenleyecek dedi.

Rojavalı bir peşmergenin cenazesine engel çıkarılması hakkında da Bıro, “PYD bugün halkın şehit bir peşmergenin cenazesini karşılanmasına izin vermedi” dedi.

PYD`nin dün bazı parti binalarına saldırıda bulunduğunu söyleyen Bıro, “PYD fitne peşinde, savaş çıkarmak istiyor” ifadesini kullandı.

Hatırlanacağı üzere, 13 Ağustos`ta Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı İbrahim Bıro ve partinin bir üst yetkilisi de Kamışlo Asayişi tarafından birkaç saat alı konulduktan sonra serbest bırakılmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir