• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
‘Darbe planını Gülen onayladı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DHA'da yer alan habere göre; İzmir'de tutuklanan bir generalin, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Adil Öksüz'ün darbe girişimindeki rolüyle ilgili ifadelerine yer verildi.

Polisin belirlemelerine göre 'Hava Kuvvetleri imamı' olduğundan şüphelenilen Öksüz, 15 Temmuz'dan önce Ankara'da belirlediği adreslerde ilk olarak Gülen örgütünün asker ve polisteki 'imam'larıyla toplantılar yaptı. Bu toplantılardan ortaya çıkan taslak planlara, Gülenci generallerle son halini verdi.

Hemen her ildeki darbe yapılanmasında görev alacakların isim isim belirlenmesinden sonra Öksüz bu planları yine polisin tespitlerine göre 11 Temmuz günü ABD'ye götürdü. Pensilvanya'da bulunan Fethullah Gülen'in planları inceleyip onaylamasından sonra da Öksüz bu kez 13 Temmuz tarihinde tekrar Türkiye'ye göndü. Bundan iki gün sonra 15 Temmuz 'da,  darbe teşebbüsü yaşandı.

'3 gün sürdü'

İtirafçı general, 8 Temmuz'da Ankara'ya çağırıldığını anlatırken, burada MİT, polis jandarmadan sorumlu imamlarla buluştuğunu söyleydi. Götürüldüğü villada da darbenin planlarının yapıldığını gördüğünü belirtip, bu çalışmaların 3 gün sürdüğnü söyledi:

"Tüm yapılan planları Adil Öksüz aldı, 'Ben bu planları Amerika'ya onay için hoca efendiye götürüyorum' dedi. Ardından ben İzmir'e döndüm. Öksüz'ün 13 Temmuz'da ABD'den döndüğünü öğrendim. 15 Temmuz'da sorumlu imam benimle saat 18.00'de görüşmek istedi. Yanımda 2 albay da vardı. 'Darbe bu gece yapılacak' dedi. Gece saatlerinde ismini verdiği bir komutanın arayacağını ve neler yapacaklarımızın talimatını vereceğini söyledi."

"Arazi bakmaya gelmiştim"

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Adil Öksüz, darbe girşiminin merkezi Akıncı Üssü çevresinde yakalanmış ve mahkemede "arazi bakmaya gelmiştim" savunması yaptıktan sonra bırakılmıştı. Mahkeme tarafından serbest bırakıldıktan sonra örgütün imamı olduğu iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkarıldı ancak Öksüz bu arada kayıplara karıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bugün yaptığı açıklamada Adil Öksüz'ü mahkemede serbest bırakan hakime soruşturma açıldığını duyurdu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir