• DOLAR 32.569
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2435.785
  • ...
Karne Günü Çocuğunuza Kötü Davranmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psikolog Özge Merve Türk, sömestr tatili öncesi ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Karne döneminde velilerin önce kendi tutum ve davranışlarını değerlendirmesini öneren Türk, "Çocuğunuza karşı gösterdiğiniz tutum ve davranışların, çocuğunuzun psikolojisini desteklemede ve size karşı güveninin oluşmasında önemli bir etkisi olduğunu unutmayın. Çocuğunuz ile oyun oynayın; çünkü oyun çocuğunuz ile aranızdaki iletişimin temel taşıdır. Birlikte vakit geçirebileceğiniz sinema, tiyatro, yemek gibi etkinlikler planlayabilirsiniz. Arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği etkinlikler organize edebilirsiniz. Çocuğunuzun tatilde arkadaşlarıyla ders ortamından uzak eğlenceli zaman geçirmesi onun motivasyonunun artması için çok önemlidir." diye konuştu.

Çocuğun başarılı olma konusunda motive edilmesi için spor ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Türk, "Çocuğunuza gerekirse verimli ders çalışma teknikleri konusunda yardımcı olmalı, programlanma konusunda destek vermelisiniz. Çocuğun karnesindeki iyi notları ve dersleri için harcadığı çabayı övün, ona olan güveninizi belirtin. Ebeveyni tarafından onaylanan, desteklenen çocuk daha çabalı ve başarılı olmaya gayret gösterecektir. Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir bireydir. Çocuktan beklentinizin bu yönde olması gerekmektedir. Bunun için asla kardeş ya da arkadaşları ile onu kıyaslamayın. Ebeveynler evde öğretmen rolünü oynamaya çalışmamalıdırlar. Anne babalar çocuğa bilgileri rol yaparak, anlatabilir, ondaki araştırmaya olan merakı ve zevki ortaya çıkarabilir, bu şekilde ders çalışmaya teşvik edebilir ve yardım edebilirler." şeklinde konuştu.

Karnede zayıf not olmasıyla zeka ve kişilikle değerlendirilmesinin yanlış olduğuna vurgu yapan Türk, "Çocuğunuzun karnesinde zayıfların olmasını, kişiliğinin ve zekasının göstergesi olarak değerlendirmeniz son derece yanlıştır. Başarısızlığa üzülmek ve çocuğunuzu da üzmek yerine, onunla birlikte neler yapabileceklerinizi konuşun. Sürekli ders çalışmaya zorlayan, sık sık okulu ziyaret eden, şikayet eden, eleştiren, başarı endişesi yüksek ebeveynler çocuğun da başarılı olma konusundaki endişesini tetiklerler ve çocuk bu endişe nedeni ile başarısız olabilir. Bunun için asla tehditkar tutumlar sergilemeyin. Çocuğunuz ile başarısızlığının nedenlerinin neler olabileceğini paylaşmalı ve çözümleri beraberce düşünmelisiniz. Mutlaka onu anladığınızı göstermelisiniz. Karne üzerinden çocuğunuzu tehdit etmek ve azarlamak yerine; ikinci dönem daha iyi nasıl olunabileceği üzerine konuşmalısınız. Bu tutumunuz, çocuğu psikolojik olarak destekler ve size güvenerek iletişiminizin de güçlenmesini sağlar." ifadelerini kullandı.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir