• DOLAR 32.581
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2438.791
  • ...
Kısmi af tüm mahkûmları kapsamayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son günlerde gündemde olan kısmi af uygulamasıyla ilgili Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. “Af düzenlemesi” başlığıyla yayımlanan kararnameye göre, geçmişe dönük 5 yıllık kısmi af uygulaması tüm mahkûmları kapsamayacak.

Henüz Resmi Gazetede yayımlanmayan kararnamede, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü kapasitesinin mevcut kapasiteyi aştığına değinildi.

Cezaevlerindeki tutuklu ve mahkûmların yerlerde ve koridorlarda yattığının belirtildiği kararnamede, “Ceza infaz kurumlarında kapasitenin altına düşülmesinin yolunu açmak amacıyla Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulumuz Kanun Hükmünde Kararname hazırlamıştır.” denildi.

Tüm mahkûmlar kısmi aftan faydalanamayacak

Terörle mücadele kapsamına giren suçları işleyen ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilenlerin kısmi aftan faydalanamayacağının bildirildiği kararnamede, şu ifadelere yer verildi:

“Bu kanundan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 102/1. maddesinde ‘davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması’ hariç, 102/3a,b,c,d,e, 102/4. 102, yine aynı kanunun 103/1a 103/2. 103/3a,b,e,d,e, 103/4. 103/5, 103/6. 104/2 ve 104/3 maddesi kapsamındaki suçlar ile terörle mücadele kapsamına giren, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmişler yararlanamazlar.”

Kısmi af süresi 5 yılı geçemeyecek

Kısmi af süresinin 5 yılı geçmeyeceğinin kaydedildiği kararnamede, “Müebbet ağır hapis cezasına hükümlü olanların veya şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm edilenlerin ya da aldıkları ceza herhangi bir nedenle şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya dönüştürülenlerin tabi oldukları infaz hallerine göre çekmeleri gereken toplam cezalarından beş yıl indirilir. İndirim verilen her bir ceza için ayrı ayrı değil, toplam ceza üzerinden bir defaya mahsus yapılır. Ancak bir kişinin muhtelif suçlarından dolayı cezaları ayrı ayrı tarihlerde verilmiş olsa bile, bu cezalara toplamı üzerinden yapılacak indirim beş yılı geçemez.” ifadelerine yer verildi.

Tutuklu yargılanan kişilerin kısmi af uygulamasıyla serbest bırakılacağının belirtildiği açıklamada, aftan yararlanmak isteyen firarilerin hemen teslim olması gerektiği bildirildi.

Öte yandan, AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay, önceki gün geçmişe dönük af çıkacağı yönündeki iddialarla ilgili açıklama yapmıştı. Cezaevlerinin durumu, doluluk oranı, suç ve ceza arasındaki dengeyi bozmayacak şekilde birtakım çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Aktay, kısa bir süre içerisinde tamamlanacak bu çalışmaların kamuoyuyla paylaşılacağını söylemişti.

Konu ile ilgili bugün açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise geçmişe dönük 5 yıllık af çıkacağı iddialarını yalanladı. Yazıcı, “Bu konu henüz gündemimize gelmedi. Af gündemimizde, zihnimizde yok. Böyle bir şey olamaz. Ne partinin gündeminde ne hükümetin gündeminde.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir