• DOLAR 32.537
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2435.551
  • ...
Sağlık-Sen'den Diyarbakır'daki 2 hastanenin birleştirilmesine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlanmasında ciddi anlamda sıkıntıların meydana getireceğini belirterek, uygulamanın beraberinde getireceği aksaklıklara da dikkat çekti.

Ensarioğlu, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinin almış olduğu karar gerekçesiyle Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlanmasının büyük sıkıntılara yol açacağını ve halkın mağdur olacağını vurguladı.

Her iki hastanenin birleşmesi sonucunda ciddi anlamda yönetimsel sorunlar ile karşı karşıya kalınacağını belirten Ensarioğlu, “Genel tabloya bakıldığında iki hastanenin beraber olmasının başarı doğurmayak, ciddi yönetimsel sorunlara yol açacak ve hastaların mağduriyetini artıracaktır. Bizim için önemli olan halkın sağlığıdır. Uzaktan yönetim diye bir şey olamaz. Uzaktan ameliyat diye bir şey duydunuz mu? Ama siz kalkıp o ameliyatların hepsini yöneten, gerektiğinde inisiyatif alıp her türlü malzemeyi temin edebilecek yöneticiyi 13-14 kilometre uzağa bir yere koyuyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Daha önce de Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Selahattin Eyubi Hastanesi bağlanmasından dolayı büyük sıkıntıların meydana geldiğini hatırlatan Ensarioğlu, sözlerine söyle devam etti: “Devlet hastanesi 13 kilometre uzaklıkta olan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yönetilmeye başlandı. 4 yıl beraber yönetilen her iki hastanede de çok ciddi kayıplar yaşandı. Herhangi bir hasta, Selahattin Eyyubi’de doktora görünüyor, ama yatışı Gazi Yaşargil Hastanesinde yapılıyordu. Ya da tam tersi durum yaşanıyordu. Bununla beraber Gazi Yaşargil'de fizik tedavisi gören bir hastanın yatışı Selahattin Eyyubi'de oluyordu. O hasta zaten yürümekte zorluk çekiyor. Yani bunun gibi sayısızca mağduriyetler yaşanıyordu.”

“Neden hastanelerin birleştirilmesi ısrarla isteniyor?”

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliğinin bu konudaki sorulara cevabı ile tatmin olmadıklarını ifade eden Ensarioğlu, “Neden bu ısrar? Bakanlığa bu konuyla ilgili nasıl bir rapor verdiler? Nasıl yönlendirdi hâlâ bilmiyoruz. Bildiğimiz bir konu varsa, 1 Eylül itibari ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlanacağı. Ve bu bağlanmanın sadece Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği tarafınca istendiğidir.” dedi.

Birleşme konusunda bir başarının kesinlikle görünmediğini dile getiren Ensarioğlu, aynı tarihte yazılımın değişeceğini ve bunun da bir krize sebep olacağına dikkat çekti.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bu güne kadar sürekli teknik sorunlarla boğuştuğunu söyleyen Ensarioğlu, daha yeni yeni toparlanmaya çalışan bir hastane, nasıl olur da teknik olarak oturan ve Türkiye'de en fazla doğumların gerçekleştiği bir hastane ile birleştirilir? Eğer siz, başarı çıtası yüksek olan bir hastaneyi henüz toparlanmamış bir hastanenin bünyesine dâhil ederseniz, servislerini taşır, yetkiyi 13-14 kilometre ötede birine verirseniz; elbette ki kafamıza soru işaretleri takılır. Elbette ki bu halk adına, temsil ettiğimiz sağlık camiası adına rahatsız oluruz.” diyerek bu konuda endişeli olduklarını dile getirdi.

Ensarioğlu, sözlerinin devamında Türkiye’de kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitelerinin açılmasını her zaman desteklediklerini belirterek, “Sürekli gelişen, kendilerini geliştiren sağlık çalışanı arkadaşlarımızın oluşu göğsümüzü kabartır. Yine Gazi Yaşargil'in Sağlık Bilimleri Üniversitesine çevrilmesinden de mutluyuz. Buradan Akademisyenlerimizin yetişmesi, eğitimlerin verilmesi ve sağlık çalışanlarının daha iyi hizmet adına kendilerini yetiştirmeleri bizim için ayrı bir gurur olur. Ama bu mutluluğumuza gölge düşürecek endişeler de bizlerin kucağına bırakılmasın lütfen.” ifadelerini kullandı.

“Kadın ve çocuk ölümleri artabilir”

Birleşmenin hastalara hizmet konusunda da olumsuz yansımalarının olacağını söyleyen Ensarioğlu, “Düşünün milyonlarca hastaya hizmet veren bir hastaneye ‘adınızı değiştirdim ve sizi başka hastaneye bağladım’ denilirse. Doğal olarak oradaki tüm çalışanlarda ‘durun bir dakika! neden? Biz ne yaptık? Başarısız mıyız ki bizden kilometrelerce uzakta bir hastanenin yönetimine verildik? Ne oldu da tüm yöneticilerimizin sözleşmesi fes oldu? Ne oldu da tüm harcama yetkilerimiz bizden alınıp başka bir hastanenin denetimine verildi?’ gibi ciddi algı ve soru işaretleri oluşur ve bu da hastalara da olumsuz yönde etki yapar.” dedi.

Ayrıca konuyla ilgili görüştüğümüz uzmanlar, Doğu ve Güneydoğu’ya hitap eden ve Türkiye’nin en iyi potansiyeline sahip olan Kadın Doğum Hastanesinin, henüz toparlanamamış Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesine bağlanmasında, ciddi mananda sıkıntıların oluşacağına dikkat çektiler.

Uzmanlar, sözkonusu uygulamayla oluşacak olan yönetim boşluğundan dolayı kadın ve çocuk ölümlerinin artacağını, tıbbi, otelcilik ve hizmet konusunda aksaklıkların meydana gelebileceğini ifade ettiler.  (Yunus Sırat, Emrah Deniz - İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir