• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...
Gülen Örgütüne Yönelik Soruşturmada İki Hâkim Daha Tutuklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AA`da yer alan habere göre, cumhuriyet savcılarına ifade veren hâkimler Burhan Yaz ile Nihal Uslu, sevk edildikleri nöbetçi sulh ceza hâkimliğindeki sorguları sonucunda tutuklandı.

MHP, Yaz`ı Şikâyet Etmişti

Hâkimlerden Yaz'ın ismi, MHP'nin olağanüstü kongre sürecinde aldığı kararla gündeme gelmişti. MHP yönetimi, olağanüstü kongre sürecinde verdiği karar nedeniyle eski Ankara 2. İcra Mahkemesi Hâkimi Yaz'ı, HSYK'ya şikâyet etmişti.

Şikâyet dilekçesinde, Yaz'ın, kurultayın yapılabileceği yönündeki kararına ilişkin, kasten ve ideolojik gerekçelerle yetkisiz ve görevi olmayan bir konuda, gerçek dışı ifade ve delillere dayanarak karar tesis ettiği kaydedilmişti.

Yaz'ın, ideolojik tavırla hareket ederek, MHP kurultayının “korsan” şekilde toplanmasının önünü açabilmek adına, son anda “yasaya aykırı” karara imza atmaktan ve bunu da mesai bitimine dakikalar kala açıklamaktan çekinmediği ifade edilen dilekçede, “Mahkeme hâkimi tarafından söz konusu mahkeme kararının kasten ve MHP kongresine Paralel Devlet Yapılanması/Fetullahçı Terör Örgütü amaçlarına uygun bir müdahaleyi kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirdiği düşünülmektedir.” ifadelerine yer verilmişti.

Uslu`nun Bulunduğu Görevler

Nihal Uslu ise HSYK tarafından açığa alınmadan önce Ankara Hâkimi, ondan önce ise kaldırılana kadar Terörle Mücadele Kanunu`nun (TMK) 10. maddesi uyarınca “özgürlük hâkimi” olarak görev yapıyordu.

HSYK Başmüfettişliği, kamuoyunda “Kozmik Oda” olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı`nda yapılan aramalara ilişkin kararlarda imzası bulunan Uslu'nun meslekten ihracını talep etmişti.

HSYK 2. Dairesi, darbe kalkışmasının ardından olağanüstü toplanarak, üç binin üzerinde hâkim ve savcıyı açığa almış, savcılıklar bu kişiler hakkında “terör örgütü üyeliği” suçundan soruşturma başlatmıştı.

3 Yargı Mensubu da Dün Tutuklandı

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`nın Gülen örgütüne yönelik soruşturması kapsamında, Anayasa Mahkemesi`nde raportör olan Tarık Kavak'ın da aralarında bulunduğu üç yargı mensubunun da dün tutuklandığı öğrenildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir