• DOLAR 32.602
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2489.266
  • ...
Hamas`ın Belediye Seçimlerine Katılmasının Arka Planı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslamî Direniş Hareketi (Hamas)`ın Siyasi Birim üyesi Dr. Musa Ebu Merzuk, Hamas`ın meydana gelen boşluğa köprü atmak, yeni bir ufuk açmak ve siyasi ortaklığı ispat etmek için belediye seçimlerine iştirak edeceğini belirterek, hareketin bu kararı almasında milli çıkarların ekili olduğunu söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi`nin kendisiyle yaptığı röportajda Ebu Merzuk, Hamas`ın ehliyetli ve liyakatli şahsiyetlerden oluşan bir liste hazırladığını ve hazırlanacak böyle bir listeyi destekleyeceğini belirterek, kendi ismiyle Batı Yaka`da seçimlere girmeyeceğini ifade etti.

Hamas liderlerinden Ebu Merzuk, belediye seçimlerinin yerel yönetimlerin kalkınması ve gelişmesi; sahip olduğu bilim ve yeteneklerini halkı için kullanacak gençleri sürece katarak yeni bir kan pompalamak için büyük bir fırsat olduğunu hatırlattı.

Hamas liderlerinden Ebu Merzuk'la yapılan röportajı aynen veriyoruz :

Hamas`ı belediye seçimlerine katılmaya iten sebepler nelerdir?

Seçimlere iştirak kararının arkasında birinci derecede milli menfaatler var. Bu, meydana gelen boşluğa köprü atmak, yeni bir ufuk açmak ve siyasi ortaklığı ispat etmek için hareketin attığı ekstra bir adımdır. Hareket, halkımızı ileri götürecek bir iradeye hiçbir zaman engel olmamıştır. Bu halk ve halkın menfaatleri için, onu kalkındıracak ve daha örgütlü hale gelmesini sağlayacak her türlü desteği vermektedir.

Peki, Hamas Batı Yaka`daki seçimlere nasıl iştirak edecek?

Kuşkusuz Batı Yaka`nın kendine özgü şartları var ve Gazze`den oldukça farklıdır. Hamas ilk kez engelleri aşmıyor ve işgalcinin icraatlarına meydan okumuyor. O nedenle ehliyetli ve liyakatli şahsiyetlerin listesini destekleyecektir. Hareket kendi ismiyle ve hizbi listelerle hiçbir yerde seçimlere girmeyecektir.

Hamas her seçim bölgesinde her türlü ailevi ve hizbi itibarlardan uzak bir şekilde mensuplarını daha güçlü, daha yeterli listeleri desteklemeye teşvik edecektir.

Seçim şartları eşit olacak mı? Süreç içerisinde takip, tutuklama ve engeller çıkarılarak fırsat eşitliğinin engelleneceği konusunda endişeler var. Nasıl davranacaksınız?

Tabi bu korku ve endişeler ciddi manada var. Halkımızın bunları düşünmesi hakkıdır. Ancak biz Seçim Kurulu ve Filistinli gruplarla işbirliği içindeyiz. Bu tür engel ve sıkıntılara karşı ittifak halindeyiz. Tüm tarafların imzaladığı Onur Belgesi bu tedbirlerden biridir. Belge, Batı Yaka ve Gazze`de listelerde yer alanların özgürce seçime girmelerini, herkese eşit fırsatların verilmesini ön görüyor. İhlal edilmesi durumunda üzerimize düşeni yapacağız.

Bu seçimlerin sonuçlarını nasıl görüyorsunuz?

Hamas,  belediye seçimlerini yerel yönetimlerin kalkınması ve gelişmesi için büyük bir fırsat olarak gördüğü gibi; sahip oldukları bilim ve yetenekleri halkı için kullanacak gençleri sürece katarak yeni bir kan pompalamak için de büyük bir fırsat olarak görüyor. Halkımızdan yetenekli ve ehliyetli olan adayları destekleyerek bu hususlara katkı sağlamak istiyoruz.

O nedenle halkımızdan ehliyetli olanların ve halka hizmet ederek kalkınmasını sağlama umudu taşıyanların adaylıklarını en kısa zamanda koymalarını istiyoruz. Bunlar hareketimizden her türlü destek ve katkıyı göreceklerdir.

Yerel seçimlerden sonra Filistin`deki durum nasıl olur değerlendirmeleriniz nelerdir?

Öncelikle sonuç ne olursa olsun halkın göstereceği iradeye saygı gösterdiğimizi ifade etmek istiyoruz. Demokratik ortamda ve Merkez Seçim Kurulunun güvencesiyle nezih bir şekilde fırsat eşitliği zedelenmeden yapılacak seçimlerde halkın sandıkta vereceği kararı kabul ediyoruz.

Belediye seçimlerden sonraki aşamaya gelince, bize göre bu seçimler daha sonra yapılacak parlamento ve başkanlık seçimleri için bir ön hazırlıktır. Hamas, parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda ortaya koyduğu tavrını sürdürüyor. Bizi bağladığını düşündüğümüz ve grupları da bağlı olmaya davet ettiğimiz anlaşalar da zaten bunu öngörüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir