• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Nusaybinli aileler çadırda yaşam mücadelesi veriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin’in Nusaybin (Nisêbîn) ilçesinde PKK’liler tarafından açılan çukurların kapatılması ve oluşturulan barikatların kaldırılması amacıyla 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile beraber binlerce aile evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

5 aydır çadırda yaşam mücadelesi veriyorlar

Evlerini terk eden aliler başka şehirlerde kiralık ev tutarken bazıları da akrabaların yanına sığındı. Kiralık ev tutacak imkânları olmayan 13 aile ilçeye bağlı Bahçebaşı (Mahalle) köyü yakınlarında çadır kurdu. Çoluk çocuklarıyla yaklaşık 5 aydır çadırda yaşam mücadelesi veren bu aileler,  yetkililerden yardım bekliyor.

“Evimiz yıkıldı, gidecek yerimiz yok”

Evlerinin Fırat Mahallesi’nde olduğunu ve şu an evlerinin tamamen yıkıldığını kaydeden aileler, gidecek bir yerleri olmadığı için çadırlarda yaşamaya ediyorlar.

“Kimse bize yardım etmedi”

Fırat Mahallesi’nde evlerinin yıkıldığını ve 2 engeli çocuğunun bulunduğunu dile getiren Şehriye Yakut, toz toprak içinde perişan bir halde olduklarını söyledi. Yakut, “Yaklaşık 5-6 aydır bu çadırlarda yaşıyoruz. Engeli çocuklarım var, kimse bize yardım etmedi. Evlerimiz yıkıldı, kiralık ev tutacak gücümüz olmadığı için mecburen bu çadırlarda yaşamak zorundayız. Çadırların içinde toz ve toprak içinde kalıyoruz. Banyomuz olmadığı için çocuklarımızı leğenlerde yıkıyoruz.” dedi.

“Çadırlarda 13 aile kalıyoruz”

Fırat Mahallesi’nde kalan 13 aile ile birlikte kendi imkânlarıyla kurdukları çadırlarda yaşadıklarını hatırlatan Mehmet Beşir Sevim, çadırların üstünü kamış ve naylonla kapattıklarını söyledi. Çevredeki köylülerin kendilerini su ve elektrik verdiğini aktaran Sevim, şuana kadar hiç kimsenin kendilerini sormadığını ve yardımda bulunmadığını belirtti.

 “Çadırların içi toz-duman içinde kalıyor”

Sevim, “Gördüğünüz gibi hanımlarımız elbiselerini, bulaşıklarını ve çocuklarının başlarını bu çöllerde yıkamak zorunda kalıyorlar. Rüzgâr gelince çadırlarımızın içi toz duman içinde kalıyor. Buralardaki bahçelerde çalışarak birkaç kuruş kazanıp ailelerimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Yetkililerden biran önce bu halimimizi görmelerini ve bir çare bulmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

“Bir çadırda iki aile ile birlikte yaşıyoruz”

Bir çadırda 2 ailenin çocuklarıyla birlikte kaldığını kaydeden Kereng Baran ise şunları söyledi; “Sokağa çıkma yasağının başladığı günden beri biz Nusaybin’i terk ettik. 6 aydır bu haldeyiz. Bir çadırda iki aile kalıyoruz. Bizim hayatımız hayvanlarınkine benzemiş. Elektriği ve suyu sığındığımız köyden alıyoruz. Gördüğünüz gibi rezillik ve perişanlık içindeyiz. Bütün çadırlarımız güneş yakmış ve yırtılmışlardır. Çadırın içi çok sıcaktır. Çocuklarımızı leğenlerin içinde yıkıyoruz. Çamaşır makinamızda yoktur. Elbiselerimizi elle yıkıyoruz.” 

6 mahallede yasak devam ediyor

Hatırlanacağı üzere Mardin’in Nusaybin ilçesinde 14 Mart’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Operasyonlar nedeniyle ilçeden çok sayıda kişi göç etmek zorunda kaldı. 25 Temmuz'da ise sokağa çıkma yasağı kısmen kaldırıldı.  Operasyonların yoğun yaşandığı Fırat, Abdulkadir Paşa, Yenişehir, Dicle, Zeynelabidin ve Kışla mahallelerinde ise sokağa çıkma yasağı devam ediyor. (M. Salih Keskin/Cihat Şayık - İLKHA)



























































Bu haberler de ilginizi çekebilir