• DOLAR 32.585
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2428.8
  • ...

Yaklaşan hasat dönemi ve rekolte ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Şehitkamil Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl yüksek bir rekolte beklediklerini, yaşanan kuraklığın Antep fıstığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Kuraklık nedeniyle çiftçilerin hasat mevsiminden önce ciddi bir endişe içerisinde olduklarını söyleyen Şehitkamil Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı fıstığın az olacağının tahmin ettiklerini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığı hasadına sayılı günler kaldığını belirten Yiğit, Gaziantep'te bir aydır devam eden boz fıstık hasadının hemen ardından kırmızı ben olarak bilinen taze Antep fıstığının hasadının önümüzdeki günlerde başlayacağını kaydetti.

“Bu yıl birçok fıstığın içi boş”

Geçen yıl rekoltenin az olmasından dolayı yüksek olan Antep fıstığı fiyatının bu yıl üreticiyi olmasa da tüketiciyi düşük fiyatıyla sevindirecek gibi göründüğünü belirten Yiğit, “Bu yıl fıstıkta ‘var’ yılı ancak fıstıkta beklenen rekolte kuraklıktan dolayı olmadığını biz beklenen rekolteyi vermeyeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü bu yıl birçok fıstığın içi boş. Bu durumda çiftçiyi düşündürüyor.” dedi.

“Çiftçilerimiz özellikle bu yıl fıstığına sahip çıksın”

Yaş Antep fıstığının bugün itibariyle 12 TL’den satıldığını aktaran Yiğit, önümüzdeki günlerde fiyatların düşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, “Fıstık fiyatı bu gün 12 TL, ancak fiyat 10 TL’nin altına düşerse çiftçi zarar eder. Fıstık 10 TL’nin altına düşmemeli diyoruz.  Çiftçilerimiz özellikle bu yıl fıstığına sahip çıksın.  Fıstık fiyatı 10 TL’nin altına düşmemelidir. Ağaç altı dediğimiz kabuklu kuru ben fıstık ise 20 TL’nin altında olmamalıdır.” ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)