• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
Patates üreticisi dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde patates üreticiliği yapan çiftçiler, fiyatların düşük olması nedeniyle mağdur olduklarını yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını istiyor.

2006 yılından itibaren bilinçli bir şekilde patates üreticiliği yaptığını belirten Fevzi Bedlek, bu yıl patatesten iyi bir verim elde ettiklerini söyledi. İyi verime rağmen fiyatların düşük olmasının kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Bedlek, devletin çiftçilerin sesini duyması gerektiğini belirtti.

Bin dekar cipslik patates, 150 dekar da piyasa patatesi ektiğini söyleyen Bedlek, konuşmasına şöyle devam etti: “2006 yılından beri Hilvan’da patates ekiyoruz Bilinçli bir şekilde çalışıp dekar başına 4 veya 4,5 ton patates elde ediyoruz. Ama yıl 2016 patates yine aynı durumda ve mahsulümüz yine tarlada kaldı. Çiftçi olarak mağduruz. Artık çiftçilerin mağduriyetinin görülmesi lazım. Çiftçinin mağduriyetini kimse göz ardı edip görmemezlikten gelmesin bugün Piyasa patatesinin fiyatı 250 liraya düştü.”

Patates fiyatlarının düşük olmasını dış ülkelere ihracat olmamasına bağlayan Bedlek, “Şu anda patatesin bize maliyeti 16 kuruş, bunu 25 kuruşa sattığımızda bizi kurtarmıyor Devletin veya hükümetin buna bir çare bulması lazım. Çiftçinin sesini kimse duymuyor çiftçi mağdur durumda ve çiftçiler olarak son safhadayız bitmek üzere olduğumuzu söylemek istiyorum bu kadar çalışanımız var bu emek boşa gidiyor. Çiftçinin emeğinden başka hiçbir şeyi yok.  O emekte giderse çiftçi biter tükenir. Eğer dış ülkelere ihracat olmazsa sadece Türkiye bu patatesi tüketemez bu sorun Türkiye’nin dış politikasıyla ilgilidir.” diye konuştu.  (Ramazan Şefkatlı- İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir