• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yüksekova ve Cizre il oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümet TBMM'ye iki önemli yasa tasarısı gönderdi.

Yeni Şafak'ın haberine göre; Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarıldığı, Cizre ve Yüksekova'nın ise il olacağı öğrenildi. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın ismi ise Nuh olacak. Hazırlanan yasa tasarısı Meclis'e sunuldu.

İlçe haline getirilmesi önerilen Hakkari'nin eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen Çölemerik'ti. Hakkari yeni düzenleme Meclis'ten geçerse Hakkari yine eski adını alacak. Yine il haline getirilen Şırnak'ın eski adı da Nuh'un şehri anlamına gelen Şehr-i Nûh'tu.

Hakkari il nüfusu son verilere göre; 276 bin 287. Hakkari merkezde 2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre 79 bin kişi yaşıyor. Yüksekova'da ise nüfus 117 bin. Hakkari merkezinin Yüksekova'ya taşınması ile merkez sınıra daha da yakınlaşılacak. Türkiye'nin güneydoğu ucunda bulunan Yüksekova; Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor ve İran'a açılan Esendere sınır kapısını bünyesinde barındırıyor.

YÜKSEKOVA ve CİZRE İL OLACAK

Tasarıya göre, Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Bunun yerine Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere Yüksekova; Cizre ilçesi merkez olmak üzere de Cizre adıyla iki yeni il kurulacak.

Tasarı TBMM'den geçerse, il olmaktan çıkarılan Hakkari Belediyesi de Çölemerik adıyla yeniden yapılandırılacak. Şırnak Belediyesi de Nuh adıyla yeniden yapılandırılacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir