• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Gaziantep'ten Temmuz ayında gerçekleştirilen ihracatın 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 gibi oranda düştüğüne dikkat çeken kentteki sanayiciler, iş adamları ve oda başkanları, Türkiye’nin darbe girişimiyle çok büyük bir badire atlattığını ve tarihi bir dönemden geçtiğine işaret ettiler.

İhracatın temmuz ayında çok sert düştüğünü belirten Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, 9 günlük bayram tatilinin ihracatın düşüşünde etkili olduğunu, darbe girişiminin de ihracatı sınırlı da olsa etkilediğini söyledi.

“Tahran'a açılacak ticaret ofisi ihracatın artırılmasına katkı sağlayacak”

Ağustos ayında tekrar çıkışa geçeceklerine inandıklarını vurgulayan Bartık, ihracatı artırmak için yeni pazarlara yoğunlaştıklarını kaydetti. Bu kapsamda Irak’ın Erbil kenti ile başlayan ticaret ofisi açma çalışmalarına İran'la devam edeceklerini anlatan Bartık, İran'ın başkenti Tahran'a açacakları ticaret ofisinin ihracatın artırılmasına katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Hükümetin ve iş dünyasının ihracatın artırılması amacıyla seferber olduğunu belirten Bartık, geçen yılın Temmuz ayında 453 milyon 551 bin dolar ihracat yaptıklarını hatırlatarak, bu rakamın Temmuz ayında yüzde 18 düşerek 371 milyon 832 bin dolara gerilediğini ifade etti.

2016 yılının genelinde de en düşük ihracatın Temmuz ayında gerçekleştirildiğini anlatan Bartık, “Bu düşüş moralimizi bozmayacak, aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Geçen ay ihracatta 5'nciliğe yükseldik. Gaziantep'in bu ay ise 6'ncı oldu. Yılsonunda inşallah toplam ihracatta 5'nci olacağız. Şehrin 7 aylık ihracatı 3 milyon 512 milyon 695 bin dolara yükseldi.”dedi.

“Darbe girişimlerine karşı güçlendirilmesi gereken kale ekonomidir”

Gaziantep’ten bu yıl Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 gibi bir düşüşle toplam 371 milyon 832 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildiren Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Türkiye’nin bir daha darbe girişimleri yaşamaması için güçlendirilmesi gereken en önemli kalelerden birisinin ekonomi olduğuna vurgu yaptı.

Özellikle uzun bayram tatilinin de etkisiyle Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’in de ihracatının gerilediğini ifade eden Konukoğlu, en fazla ihracat yapan ilk on şehir arasında ise altıncı sıradaki yeri koruduklarını belirtti.

Konukoğlu, “Bu yıl Ocak-Temmuz dönemi dikkate alındığında şehrimizin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında azalışla 3 milyar 511 milyon 592 bin dolar olarak gerçekleşti.” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin darbe girişimiyle çok büyük bir badire atlattığını ve tarihi bir dönemden geçtiğine işaret eden Konukoğlu,  hükümetin ekonomi yönünde attığı hızlı adımlar sayesinde piyasaların daha sağlıklı şekilde işlemeye devam ettiğini belirterek, “İş dünyası olarak, ülkemize ve ekonomimize güveniyoruz. Türkiye sağlam ve güvenilir bir limandır. Ekonominin bu badireden daha güçlü şekilde çıkması için daha çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Biz işimize dört elle sarılmaya devam ediyoruz.”dedi.

Hedeflere ulaşılabilmek için ihracatta yeni bir çıkış yakalanması gerektiğini ifade eden Konukoğlu, son olarak şunları kaydetti:

“Ülkemizin bir daha darbe girişimleri yaşamaması için güçlendirilmesi gereken en önemli kalelerden birisi de ekonomidir. Bunun için bütün sanayiciler olarak bizim en önemli görevimiz ekonomiye her zamankinden daha fazla sahip çıkmaktır. İhracata daha çok sarılarak, yurtdışında rakiplerimize göre daha aktif bir strateji izlemeliyiz. Mevcut pazarlarda varlığımızı pekiştirmek, yeni pazarlarda var olmak en önemli gündemimiz olmalıdır. Bundan sonraki süreçte yapılacak yapısal dönüşümler ve reformlarla Türkiye’nin çok daha güçlü şekilde büyümesini sürdüreceğine inanıyoruz. Bizler Gaziantepli işadamları olarak çarkların eskisinden daha hızlı dönmesi için stratejik öneme sahip olan üretimimizi daha canlı tutmaya, ihracatımızı artırmaya ve yatırımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”

Daha çok üretecek, daha çok çalışacağız

Ocak-Temmuz 2016 döneminde Güneydoğu bölgesinde 182 ülkeye toplam 4 milyar 399 milyon 587 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatörü Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, darbe girişiminin ardından özellikle Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınması için çalışmaktan başka bir çare olmadığını vurguladı.

Gaziantep’in ihracatının toplam 3 milyar 511 milyon 596 bin dolar olduğunu açıklayan Çıkmaz, “2023 hedeflerinden taviz vermek yok. Daha çok üretecek, daha çok çalışacak dünyanın bütün pazarlarında ürünlerimizi en iyi koşullarda pazarlamaya devam edeceğiz.” dedi.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)