• DOLAR 32.573
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2433.475
  • ...
Kömürcüler sitesi esnafından çöp tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kömürcüler ve Oduncular Sitesi’nde, İpekyolu Belediyesi ve Tuşba Belediyesi’yle anlaşmalı geri dönüşüm tesisleri, çöp ayrıştırma faaliyeti yürütüyor. Site esnafı, havaların ısındığı yaz mevsiminde çöp ayrıştırma tesislerin oluşturduğu kötü koku ve çöp görüntüsünden rahatsız olduklarını dile getirdiler.

Konuya ilişkin İLKHA’ya konuşan Kömürcüler Sitesi esnafı, site içinde bulunan çöp ayrıştırma tesislerinin oluşturduğu kötü kokudan ve çöp görüntüsünden rahatsız olduklarını, ayrıca çöplerden dolayı sağlıklarının da tehlikede olduğunu söyledi.

Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Başkanı Hasan Seyhan, sitede yer alan geri dönüşüm tesisi nedeniyle sinek ve kötü koku gibi bir sorunla karşılaştıklarını belirterek, bu durumdan rahatsız olduklarını belirtti.

Seyhan, “Sitemizde sinekler hat safhada ve gerçekten bu çok rahatsız edici bir durumdur. Bu konuda havaların ısınmasıyla birlikte biz kooperatif olarak hem Tuşba Belediyesi’ne hem de Van Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat ettik. Sonuç olarak bize gelen raporda; gelip kontrol ettiklerini, sinek olayı ve yahut kötü kokuya rastlanmadığı bildirildi. Ancak durum raporda geçen ifadeler gibi değildir. Mevcut durumda sinekler hat safhada ve çok kötü koku da vardır. Bununla birlikte siteye yakın camimiz var. İnsanlarımız o camide kokudan dolayı ibadet edemiyor.” dedi.

“Geri dönüşüm tesislerine Hurdacılar Sitesi’nde yer tahsis edilmeli”

Seyhan, Kentte mevcut olan tüm geri dönüşüm tesislerinin şehirden uzak yerlerde olduğunu ve Kömürcüler Sitesi’nde yer alan bu tesislere de belediyelerce mağdur edilmeden Hurdacılar Sitesi’nde yer tahsis edilmesi gerektiğini ifade etti.

 “Belediyeler araştırma yapmadan ruhsat verdi”

Kömürcüler Sitesi Eski Kooperatif Başkanı Cevdet Arvas ise “Malumunuz üzere, Van Kömürcüler Kooperatifi sadece katı yakıt satış yeri olarak belirlenmiştir. İkinci ek bir iş yeri burada yapılmayacağı 1993’te mahalli kurul raporları gereğince ve o dönemin belediye başkanlarının vermiş olduğu yetkiler doğrultusunda belirtilmiştir. Oysa geçmiş yıllarda ikili ilişkilere dayanarak bazıları farklı bir şekilde lanse edip burada geri dönüşüm faaliyetlerini yapacaklarını söyleyerek sadece kâğıt toplayıcısı olarak ifraz edildi. Ancak buraya yerleştikten sonra o günkü ve şu anki mevcut belediyeler herhangi bir tedbir almadan, bize göre herhangi bir araştırma yapmadan bu şahıslara ruhsat verilmiştir. Bizim elimizdeki belgelerde ise Veger Geri Dönüşüm Lojistik ve Maya Malatya Atık Ayrıştırma şeklinde yazmaktadır. Anlaşıldığı üzere bunlar sadece kâğıt toplayıcıları değildir.” şeklinde konuştu.

“Belediyeler kendi görevini yapmıyor”

Sitede yer alan esnaflar olarak yaz aylarında sinek ve kötü kokudan rahatsız olduklarını belirten Arvas, sinek ve kötü kokunun sebep olduğu geri dönüşüm tesislerine, belediyelerin herhangi bir araştırma yapmadan ruhsat verdiğini öne sürdü.

Sitede bulunan çöplerin sağlığı tehdit eder hale geldiğine dikkat çeken Arvas, sineklerden dolayı da işyerinde duramadıklarını belirterek, “Kooperatif olarak defalarca gerek Van Büyükşehir Belediyesi’ne, gerekse de Tuşba Belediyesi’ne hem yazılı, hem de sözlü başvurmamıza rağmen hiçbir adım atılmadı.” dedi.

Mehmet Yıldız ile Zeki Oğuz isimli site esnafı da çöp nedeniyle duyduğu rahatsızlığını dile getirerek sinekler için önlem amaçlı ilaçlama yaptıklarını ancak herhangi bir faydasının olmadığını kaydederek yetkilileri göreve çağırdı.

Şikâyetler hususunda İLKHA’nın görüştüğü Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilisi, Kömürcüler ve Oduncular Sitesi’nde bu yılın Haziran ayında gelen şikâyetler doğrultusunda, mevcut alanda inceleme yaptıklarını, ancak sağlığa zararlı bir kokuya ve ya rahatsız edici bir durumla karşılaşılmadığını savundu. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir