• DOLAR 32.379
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.646
  • ...
`Umuda yolculuk` 4 ay sonra artış gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Yasa dışı yollardan, daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin "umuda yolculuk"ları, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki "Geri Kabul Anlaşması"nın yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk kez bir önceki aya göre arttı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin Yunan adalarına geçmeye çalışırken yakaladığı göçmen sayısı bir önceki aya göre yüzde 44 artış gösterdi.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, iç savaş, ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar gibi sebeplerle ülkelerini terk ederek daha iyi yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin umuda yolculukları büyük oranda azalsa da devam ediyor.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 18 Mart'ta Brüksel'de imzalanan düzensiz göçün önlenmesi, insan kaçakçılığıyla mücadele ve ölümlerin sona ermesi amacıyla imzalanan anlaşmanın ardından bir dönem çok yoğunlaşan yasa dışı göç, alınan önlemlerle son 4 aylık süreçte bir hayli geriledi. Öyle ki bu sayı haziranda son 1,5 yılın en az seviyesine gerileyerek 538'e kadar düştü. Temmuzda ise bu sayı geçen aya göre yüzde 44 artarak 779 oldu.

Anlaşma sonrası ilk kez arttı
Geçen yıl zirveye ulaşan, bu yılın ilk 3 ayında da artış gösteren umuda yolculuk, Geri Kabul Anlaşması'nın ardından her ay bir önceki aya göre geriledi.

Anlaşma sonrasında yaklaşık yüzde 90 azalan umuda yolculuk, 4 ay boyunca bir önceki aya göre gerilirken ilk kez temmuzda bu oran tersine döndü. Ocak ayında 5 bin 506, şubatta 8 bin 747, martta 8 bin 530, nisanda bin 717, mayısta bin 109, haziranda ise 538 göçmen yakalanırken temmuzda bu sayı 779 oldu.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin Ege Denizi ve Akdeniz'de yakaladığı göçmen sayısı, haziran ayına göre yüzde 44 artmış oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir