• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...
DARBE: MADE IN USA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

Darbe girişimine Rusya karşı çıktı ve bunu yüksek sesle dile getirdi.

Bazıları bunu gelişen ilişkilere bağladı. Bazıları da darbe teşebbüsünün arkasında Amerika`nın olduğunun Rusya tarafından bilindiğini ve bundan dolayı darbe teşebbüsünü reddettiklerini iddia etti.

Her iki görüş de doğru olabilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in danışmanı Aleksandr Dugin de darbe girişimiyle ilgili olarak ilginç açıklamalarda bulundu.

Darbe girişiminde Amerika ve Gülen grubu bağlantısına dikkat çeken Dugin, şöyle bir iddiada bulundu: “ABD`nin amacı ilişkileri düzelten Moskova ve Ankara`nın arasını açmak. Bu cemaatin lideri karargahını Amerika`dan yönetiyor, kontrolünü de Türkiye`ye sızan bağlantıları sayesinde yapıyor.”

Dugin`e göre Türkiye`deki siyasi çekişmenin tarafları Kemalistler ve Amerikancılardır. Ak Parti içindeki değişimleri de bu ideolojik ayrışmaya bağlıyor:

“Uçağın düşürülmesi ve pilotun öldürülmesi jeopolitik bir entrika aracı. O zamanlarda Amerika`nın Erdoğan`ın yerine getirmek istediği ve koruduğu Davutoğlu`nun itibarı Rusya sayesinde sallandı. Bu yüzden Türkiye`de iki güç ortaya çıktı. Biri Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesini isteyen ve Erdoğan`ı özür dilemeye iten Kemalistler; diğeri ise Amerikan yanlısı Gülen Cemaati.”

Sanırım Dugin, daha çok Türkiye`deki Kemalist çevrelerle görüştüğü için onlardan edindiği algıdan yola çıkarak böyle bir yorumda bulunuyor. Kemalistlerin Gülen grubuna karşı intikam hissiyle Erdoğan`a yanaştıkları ve Ak Partinin birçok uygulamasına karşı çıktıkları gerçeğinden habersiz görünüyor. Eğer Erdoğan olmazsa Gülen grubunun gücü karşısında bir şey yapamayacaklarını çok iyi biliyorlar.

Dugin`in Rus uçağını düşüren pilotların da yakalandığından haberi var mıydı bilmiyorum; ama darbe teşebbüsünde Amerikan etkisi ile ilgili yorumuna katılıyorum.

Ama bir şey unutuyor Dugin.

Türkiye`nin Suriye kadar Karabağ ve Kırım konusunda da Rusya ile farklı yerlerde durduğu unutulmamalı. Rusya`nın bu konularda adımlar atmaması durumunda ilişkilerin belli bir seviyenin üzerine çıkamayacağı gerçeği ile de yüzleşmek durumundalar.

Rusya, Karabağ konusunda politika değişikliği sinyali veriyor. Diğer konulardaki tutumunu da izleyeceğiz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir