• DOLAR 32.61
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2498.654
  • ...
İş dünyasından kredi derecelendirme kuruluşlarına  eleştiri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15 Temmuz’daki ABD destekli darbe girişiminin ardından henüz bir hafta bile geçmemesine rağmen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili negatif karar almaları ve olumsuz değerlendirmelerde bulunmaları, Bursa iş dünyasının tepkisini çekti.

Türkiye’nin tarihi boyunca hem ekonomik hem de siyasi açıdan birçok badireyi atlattığını, bugün de geleceğe umutla baktıklarını söyleyen iş dünyası temsilcileri, Türkiye’nin kredi notunu düşürme girişiminde bulunan kuruluşların tavrını siyasi  ve maksatlı buldu.

Bursa iş dünyasının konu ile ilgili görüşleri ise şu şekilde;

BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Halil Atalay:

“Üyesi olmadığımız bir kurumun böyle bir yorum yapması bizi bağlamaz. Ben de malum kurumun yaptığı değerlendirmeyi son derece siyasi buluyorum. Bir haftadır yaşadığımız olayların ciddiyetinin farkındayız. Ülkemizde bir tarih yazılıyor ve tarih yazan ülke insanımıza saygılarımızı sunuyoruz. Bugünlerde yapılacak ekonomik değerlendirmelerin sağlıklı olmayacağı kanaatindeyim. Ama şunu biliyoruz ki ülkemizde gelecek, hem ekonomik hem siyasi açından çok daha güzel olacak ve çocuklarımızı çok daha güzel bir ülke bekliyor olacak.”

BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Orhan Efe:

“Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu indirmesini maksatlı bir hamle olarak görüyorum. Şu an ülkemizde hayatımızı etkileyen bir sıkıntı yok. Yasalarımız da sağlıklı olarak çalışıyor. Ticari ve ekonomik hayat kaldığı yerden devam etmekte. 15 Temmuz gecesi yaşananları ve sonrasında ortaya çıkan durumun dikkate alınmaması gerektiğini düşünüyorum.”

BURPAS Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü:

“S&P’nin Türkiye’nin B+ olan notunu BB' ye düşürmesi, görünümü de negatife düşürmesinin çok çabuk verilmiş bir karar olduğu kanaatindeyim. Ülkemizin ekonomik şartlarına baktığımızda durumun endişeye mahal verecek bir derecede olmadığını görüyoruz.

ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Kuzucu:

“Standard&Poors ve Moody’s’in olumsuz değerlendirmelerinin bu kadar kısa süre içerisinde gelmesini şaşkınlık ve üzüntüyle karşılıyoruz. Bu kurumların Türkiye üzerinde olumsuz bir izlenim bırakma çabalarını kınıyoruz. Böyle bir değerlendirme yapılırken makro ekonomik göstergelerin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.”

İMOS Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ:

“Kredi derecelendirme kuruluşlarının tutumunu oldukça aceleci ve yersiz buluyorum. Piyasalarda spekülasyona neden olacak adımlarla ekonomimizin işleyen çarklarını yıpratmak ve ülkemizi itibarsızlaştırmaya çalışma hevesleri bu kurumlara olan güveni azaltmaktadır. Olağanüstü Hal ilanı ile birlikte 3 aylık süreçte yatırımların hız kesmeden devam edeceği ve ekonomiyi koruyucu tedbirlerin artacağından eminiz.”

İSSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Altunöz:

“Moody’s ve S&P’ nin aldığı kararlar tamamen politiktir. Bu kuruluşlar bunu ilk defa yapmıyor geçmişe bakıldığında birçok örneğini görmek mümkündür. 15 yıllık süreçte ekonomimizin temellerinin eskiye oranla sağlamlaştığını çıplak gözle görebiliyoruz. Eskiden olsa dövizde ve faizde patlama yaşanırdı ama şimdi dövizin de faizinde beli kırıldı.”

KSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy:

Kredi derecelendirme kuruluşlarının notumuzu düşürme kararını tamamen siyasi bir olay olarak değerlendiriyorum. Ülke üzerine oynanan siyasi oyunlar ekonomik olarak devam etmektedir. Bu kuruluşlar bu şekilde objektif olmadıklarını göstermiş oldular” (Zeki Aras –İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir