• DOLAR 32.569
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2437.724
  • ...
"Tercihler yapılırken mutlaka eğitimcilere danışılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

LYS tercihlerinde geçen yıl 30 olan tercih hakkının bu yıl 24'e düşürüldüğünü belirten Özel Kayapınar Lisesi Rehber Öğretmeni Avni Altın, öğrencilerin tercih yaparlarken eğitimcilere danışmaları gerektiğini dile getirdi.

Sistemde oluşabilecek olası bir sıkıntıya karın öğrencilerin tercihlerini son güne bırakmamalarını isteyen Altın, tercihlerin 26 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını hatırlattı.

Öğrencilerin tercih yelpazesini geniş tutması gerektiğini belirten Altın, “Sıralaması 100 bin ise en az 80 bin ile 150 bin arasını yazıp tercih yelpazesini geniş tutarak o şekilde bir tercih yapmaları gerekiyor.  Bununla beraber öğrencilerin sevmediği bir mesleği tercih etmesi daha sonra o bölümü bırakmasına neden olabilir. Öğrencinin yelpazeyi geniş tutarken sıralaması 100 bin ise 50 bin veya 60 bin deki bölümleri yazması pek sağlıklı değildir. Gerçekçi olmak lazım. Örneğin, sıralaması 100 bin olan birinin 80 binleri hatta 75 binleri yazmaları gerekir.” dedi.

Yeni açılan bölümler ile üniversitelerin kontenjanlarının arttırılmasının sıralama üzerinde olumlu etki edeceğini ifade eden Altın, öğrencilerin sadece bir puan türünden tercih yapmak zorunda olmadıklarını, öğrencilerin sayısaldan olsun eşit ağırlıktan olsun sınava girip bu alanlarda tercihlerini verebildiğini söyledi.

Öğrencilerin tercih listelerine 4 yıllık ve 2 yıllık bölümleri de ekleyebileceğini belirten Altın, “Öğrenciler 2 yıllık veya 4 yıllık bölümleri tercih edebilirler. 4 yıllık bölümleri en başa yazmak gerekir gibi bir şey yok. Başta 2 yıllığı da yazabilirsiniz 4 yıllığı da. Burada bir tercih zorunluluğu yoktur.” diye konuştu.

“Çocuğunuz hangi mesleği seviyorsa o mesleği tercih etsin”

Öğrencilerin en çok şikâyet ettiği konulardan birinin tercih dönemlerindeki 'aile baskısı' olduğunu sözlerine ekleyen Altın, ebeveynlere seslenerek “Çocuğunuz hangi mesleği seviyorsa o mesleği tercih etsin” dedi.

Altın, şöyle konuştu: “Lütfen çocuklara meslek seçim konusunda olumsuz bir etki bırakmayın. Çocuğunuz hangi mesleği seviyorsa o mesleği tercih etsin. Çocuğun sevmediği bölümü okuması mesleğine ön yargılı bakmasına neden oluyor. Bu da başarısızlığı getirir.  Çocuk istediği bölüm ve mesleği tercih ettiğinde o meslekte ve bölümde kendini geliştirecek ve başarılı olacaktır.”

Anne ve babalara üniversitedeki ahlaki yozlaşma hususunda da uyarılarda bulunan Altın, “Bazı öğrenciler üniversiteyi akademik eğitim merkezi olarak değil de bir eğlence mekânı, zamanı boşa harcama yeri olarak görmektedir. Bu konuda özellikle başta anne-baba ve biz eğitimciler olmak üzere akademisyenlere de ciddi anlamda iş düşmektedir. Günümüzde ahlaki yozlaşmanın ne kadar çok olduğunu görüyoruz. Çocuk aileden uzak bir yerde ise onu kontrol edecek bir mekanizmanın olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (Yunus Sırat-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir