• DOLAR 32.575
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.377
  • ...
Başbakan Yıldırım: Öyle bir cevap vereceğiz ki bütün dünya görecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yıldırım, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu kalkışmanın ülkenin sahip çıkma iradesiyle başarısızlıkla sonuçlandığını söyleyen Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koyduğu irade halkın olayı sükunetle karşılayıp gereken adımların geciktirmeden atmasının da büyük bir katkısının olduğunu belirti.

“Bunların hesabını öyle çetin soracağız ki bunun hesabını görecekler.” diyen Yıldırım, “Görmezsek bu dünyada da öte dünyada da rahatlık yok bize. Bunu yaparken hırsla hareket etmeyeceğiz, kanun içinde hareket edeceğiz. Duygusal olmaktan uzak ama insan hayatının bilinciyle hareket ederek hesabını soracağız.” dedi.

Başbakan Yıldırım, kendisini duygulandıran bir fotoğraf hakkında şunları söyledi: “Çarşaflı bir hanımefendi kamyon direksiyonunda, yanında modern giyinimli bir hanım muavin koltuğunda oturuyor. Arkası hınca hınç dolu gidiyor. Bu fotoğraf gözlerimden damlaların düşmesine neden olan fotoğraftır.”

“Arazi temizliği yapmakla meşgulüz”

Başbakan Yıldırım, “Bir anlamda arazi temizliği yapmakla meşgulüz. Bunu yapanlar akıllarınca her ayrıntıyı hesap etmişlerdir. Kimin ne göreve geleceği, tam 12 Eylül darbesinin planlaması niteliğinde bir planlama. 12 Eylül'den bunun bir farkı var. 12 Eylül darbesinde bile vatandaşın üzerine bomba atılmadı, Meclisini bombalamadı, vatandaşın üzerine kurşun sıkılmadı, Cumhurbaşkanlığını bombalamadı. Bu devletin verdiği elbiseyi giyeceksiniz, imkanlarından yararlanacaksınız, vergilerle paralarla alınan silahları gelip meydana inen Türkiye'ye sahip çıkan bu aziz milletin evlatlarının üzerine yağmur gibi atacaksınız. Bunun asla ve asla kabul edilebilir bir yanı yok. Bunu ancak Suriye Esed yaptı. Ben Türkiye'nin şanlı ordusunun yaptıklarının Esed'in yaptıklarıyla karşılaştırmaktan hicap duyuyorum.” diye belirtti.

208 kişi hayatını kaybetti, bin 491 kişi yaralandı

Darbe kalkışmasında 208 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Yıldırım, bunlardan 60’ının polis, 3'ünü asker, 145’nin de sivil olduğunu kaydetti.

Yıldırım, şöyle konuştu: “Bunlar şehitlik mertebesinin en üst seviyesine çıkmışlardır. Düşmana karşı çarpışıp askerimiz, polisimiz hangi statüdeyse aynı şekilde yakınları faydalanacaktır. bin 491 yaralımız 7 bin 543 gözaltı var. 24 darbeci öldü, 50 darbeci yaralı, 7 bin 271 işlemleri süren darbeci var. 5 HSYK üyesinin üyeliği düştü, 2 bin 735 hakim ve savcı açığa alınmıştır.  İlk etapta Maliye Bakanlığımızda bin 500'e yakın görevden el çektirme işlemi yapıldı, İçişleri Bakanlığımızda 7 bin 877 personel hakkında açığa alınma kararı verilmiş. Bunların icrası devam etmektedir.”

Gözyaşlarını tutamadı

Başbakanı Yıldırım torunuyla arasında geçen bir diyaloğun gözyaşları içerisinde şöyle dile getirdi: “Benim 12 yaşındaki torunum, 'Dede, bunlar bizim askerlerimiz değil mi, niye insanları öldürüyorlar?' dedi. Ben buna cevap veremedim ama öyle bir cevap vereceğiz ki bütün dünya görecek.” (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir