• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İran'dan darbe girişimine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’de bir grup askerin darbe teşebbüsüne dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, “Türkiye halkı cesaretle demokrasi ve seçtikleri hükümeti savundular ve bölgemizde darbelerin yeri olmadığını ve yenilgiye mahkûm olduklarını ispatladılar.” dedi.

Cumhurbaşkanı Bürosu Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Hamit Ebutalibi de, “Biz hiçbir zaman darbe ve halkım hâkimiyetinin çiğnenmesi karşısında suskun olmadık ve bundan dolayı Türkiye’deki gelişmeleri hassasiyetle izlemekteyiz ve halk oyunu belirleyici olarak görüyoruz” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Gasemi, Türkiye’de şiddetten uzak durulması tavsiyesinde bulunarak, İran’ın Türkiye halkının seçtiği hükümeti desteklediğini söyledi.

İran’ın yüksek hassasiyetle Türkiye’deki krizi takip ettiğini belirten Gasemi, Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif’in dünden bu yana 3 kez Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti Yüksek Milli Emniyet Şurası, Türkiye’de başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi hakkında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhaninin başkanlığında toplandı. Toplantı sonunda yapılan açıklamada; Yüksek Milli Emniyet üyeleri, İran İslam Cumhuriyetinin Türkiye ile siyasi temaslarını koruduğunu belirtip, darbeye karşı Türkiye halkını ve hükümeti savunduğunu açıkladı.

Yüksek Milli Emniyet Şurası Sekreteri, Türkiye’deki güvensizlik durumunun kontrol altına alındığını vurgulayarak halkın darbeye karşı galip olduğunu ümit ettiğini açıkladı.

İslam İnkılabı Rehberi Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, “Türkiye’deki darbe girişimine işaret ederek İran’ın her türlü şiddete dayalı ve gayrı meşru girişimlerin karşısındadır.” dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)
 













Bu haberler de ilginizi çekebilir