• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Darbe karşıtı protestolar devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dün akşam yaşanan darbe girişimi sonrası Türkiye genelinde halk meydanlara inerek tepkisini ortaya koydu. Gece boyu meydanlarda olan kitleler, bugün de meydanlarda bir araya gelerek darbeye yönelik tepkilerini sürdürdü.

Van

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri tarafından dün gece darbe girişiminde bulunanlara yönelik kitlesel bir basın açıklaması düzenlendi. Beşyol mevkiinde toplanan Van SDİ üyeleri, sloganlarla protesto eylemi gerçekleştirdi

Kitlesel basın açıklamasına Van SDİ üyeleri, HÜDA PAR Van İl Teşkilat, AK Parti Van İl Teşkilatı, SP Van İl Teşkilatı da katıldı. İnisiyatif adına basın metnini okuyan Sunullah Erçek; dini, dili, ırkı, rengi, mezhebi, meşrebi, cemaati, partisi ve siyasi görüşü ne olursa olsun darbeye karşı gelinmesi gerektiğini belirterek, dün gece yapılan darbe girişimlerini lanetlediklerini söyledi.

Daha önceki yıllarda gerçekleştirilen darbeleri anımsatan Erçek, “Darbeler, Askeri Cunta yönetimleri ülkemize her zaman baskı, korku, kaos, huzursuzluk ve yoksulluk getirmiştir. Yapılan her darbe ülkeyi hep geriye götürmüştür ve tarihimize bir kara leke olarak geçmişlerdir. Artık halkımızın hiçbir darbeye tahammülü yoktur. Darbe ve darbe teşebbüsleri yıllardır bu ülkenin belini büktü. Artık darbe istemiyoruz.” diye konuştu.

Ayrıca ikindi namazı sonrası 48 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Sivil Dayanışma İnisiyatifi öncülüğünde, dün geceki darbe girişiminde hayatını kaybedenler için gıyabı cenaze namazı kılındı.

Hz. Ömer Camii`nde ikindi namazına müteakiben dün gece Türkiye‘de bir gurup askerin kalkıştığı askeri darbe girişimi neticesinde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınarak, ölenlere rahmet okundu. İkindi namazına müteakiben kılınan cenaze namazını Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas kıldırttı.

Elazığ

Dün gece gerçekleşen darbe girişimine tepki amaçlı yüzlerce Elazığlı vatandaş, ellerinde bayraklarla İzzet Paşa meydanında bir araya geldi.

Gösterilere katılan Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, darbe girişimi karşısında kendilerine destek veren diğer partililere teşekkür ederek, darbelerin hiçbir yarar sağlamadığını belirtti.

Açıkkapı, “Türkiye`de 1960 darbesi ile milletin iradesine ipotek koymaya çalışanlar, 1980 darbesi ile milletin iradesine ipotek koymaya çalışanlar,28 Şubat ile milletin iradesine ipotek koymaya çalışanlar bugün yine bir darbe girişimiyle karanlık bir senaryoyu bir daha Türkiye`nin gündemine taşıdılar. Ama şunu gördüler ki bu millet 14 yıl öncesi gibi insanlardan oluşmuyor.” dedi.

"Halk darbe istemiyor"

HÜDA PAR Elazığ Başkanı Yusuf Yüksel ise burada yaptığı açıklamada darbe teşebbüsü karşısında iktidarın yanında olduklarını belirterek, "Şu anda milletimiz bir askeri darbe ile karşı karşıya. Halkımızın büyük çoğunluğu darbe girişimini protesto etmek için sokaklarda ve halkımız darbe ye karşıdır. Halk bu darbeyi istemiyor. Kesin bir şekilde bu darbe ye kalkışan insanların ağır bir şekilde cezalandırılmasını istiyor bu halk.” diye konuştu.

Malatya

Malatya'da darbe karşıtı binlerce kişi İnönü Meydanı`nda bir araya geldi. Ellerinde bayraklar olan topluluk sıkça tekbirler getirerek sloganlar attı.

Birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri halka hitap etti. Gösterilere HÜDA PAR Malatya Başkanı Orhan Dikkgöz ve il teşkilatı katıldı.

Adıyaman

Darbeye ve darbecilere karşı geceden sokaklara dökülen Adıyaman halkı bu gün öğle sıcağına rağmen meydanlardaydı.

Darbe haberlerinin gelmesinden hemen sonra Gölbaşı Caddesinde bulunan Ak Parti il Binası önünde toplanan halk, daha sonra sloganlar eşliğinde Valilik binasına yürüdü. Valilik önünde toplanan on binlerce insan sabaha kadar meydanları terk etmedi.

Sabah ezanı ile birlikte camilere dağılan halk, bir süre sonra yine meydanda toplanmaya başladı. Havanın sıcaklığına rağmen öğle saatlerinde bile meydanlarda çekilmeyen halk, şehrin caddelerinde sloganlar eşliğinde yürüyüş yapmaya başladı.

Öte yandan yetkililer, halktan ikinci bir duyuruya kadar meydanlardan çekilmemesini istedi.

Diyarbakır/Ergani

Darbe girişimine karşı tepki gösteren Erganililer, çarşı merkezde toplanarak, belediye parkında yapılan basın açıklamasından sonra çarşıda sloganlar eşliğinde yürüdü.

Basın açıklamasına HÜDA PAR, Ak Parti ve BBP teşkilatları, Ergani`de faaliyet yürüten STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kalabalık yürüyüş sırasında sık sık tekbir getirip slogan attı.

Basın açıklamasında söz alan HÜDA PAR Ergani İlçe Başkanı M. Emin Buran, parti olarak darbe girişimine karşı olduklarını belirtti.

Buran, “HÜDA PAR olarak bu teşebbüse karşı Türkiye`nin hemen her yerinde sokağa çıkıp tepkimizi dile getirdik. İstanbul`daki kardeşlerimiz darbeye karşı çıkarak sokağa çıkmış ve vahşi darbecilerin mermilerine hedef olarak Mehmet Karaaslan isimli kardeşimiz şehit olmuştur.” dedi.

Basın açıklamasında kalabalığa seslenen Memur Sen Ergani temsilcisi Cihan Selçuk ise halkın darbe girişimine karşı duruşunun önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu darbe bütün halka karşı yapılmış olan vahşi bir darbe teşebbüsüdür. Halkımızın bu konuda bilinçli olması, zalimlere karşı tavır takınıp dik durması ve meydana inmesi darbecilerin planlarını boşa çıkarmıştır.” diye konuştu.

Basın açıklamasından sonra kalabalık çarşıda yürüdü. İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne kadar yürüyen kalabalık, burada bir müddet slogan attıktan sonra dağıldı.

Şanlıurfa/Siverek

Darbe girişiminin ardından Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde de halk, meydanlara inerek askeri darbe girişimine sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın çağrısının ardından Siverek İlçe Emniyet Müdürlüğü ve AK Parti İlçe Başkanlığı önünde toplanan binlerce kişi askeri darbe girişimini kınadı.

Siverek Belediyesi hoparlörlerinden yapılan sesli çağrıların ardından Siverek AK Parti İlçe Binası önünde toplanan halk telefon ile ulaşabildikleri kişilere ulaşarak tanıdıklarını alana davet etti. Kalabalık kısa süre içerisinde Siverek İlçe Emniyet Müdürlüğünü bahçesini de doldurdu. Erkeği, kadını, genci, yaşlısı ile binlerce kişi darbeye karşı tek vücut oldukları mesajını verdi.

AK Parti İlçe Binası önünde toplanan kalabalığa seslenen Siverek Kaymakamı Vural Karagül, “Bu hepimizin sorunu, bu devletimizin bekası sorunu, buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz.” dedi.

"Darbeciler asla amacına ulaşamayacak"

Hür Dava Partisi Siverek İlçe Başkanı Ahmet İdem de darbe karşıtı gösterilere katıldı.

Halkın birlik beraberliği ile bu gibi darbe teşebbüslerinin asla amacına ulaşamayacağını belirten İdem, “Her şeyden önce bu darbeyi yapanları, buna destek verenleri, yerel ve uluslararası iş birlikçilerini lanetliyorum. Geçmişte yapılan darbeler ülkemize ve halkımıza hiçbir fayda sağlamadığı gibi belki bizi onlarca yıl geriye götürdü, halkımıza maddi ve manevi zararlar verdi. Allah`ın izniyle halkımızın birlik ve beraberliği ile bu girişimler asla sonuç veremeyecektir.” diye konuştu.

Askeri birimlerin önü iş makineleri ile kapatıldı

Siverek Belediyesi Başkanı Resul Yılmaz`ın talimatıyla başta 107. Topçu Alayı olmak üzere tüm askeri birimlerin önleri Siverek Belediyesine ait çöp kamyonu ve iş makineleri ile kapatıldı.

Bursa`da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı

Dün akşam darbe karşıtı gösterilerde katledilen 161 kişi için Bursa`da cenaze namazı kılınarak basın açıklaması yapıldı.

Bursa Gönüllü Kuruluşlar tarafından Bursa Ulu Camii bahçesinde düzenlenen gıyabi cenaze namazı ikindi namazının akabinde kılındı.

Bursa İl Müftüsü Mehmet Emin Ay tarafından kılınan cenaze namazından sonra eller semaya açılarak dualar edildi. Gıyabi cenaze namazına katılan yüzlerce kişi hep bir ağızdan yapılan dualara amin dedi.

Yapılan duanın ardından bir açıklama yapan Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu İcra Heyeti Başkanı Burhan Sayılgan, “Parelel çetenin başındaki hain ve tüm mensupları eminiz ki aldıkları vebali asla ve asla ödeyemeyecektir.” dedi.

Hayatını kaybedenlere Allah`tan rahmet dileyen Sayılgan, “Yakınlarına sabır ve yaralılara acil şifalar, milletimize de geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz. Şu ana kadar ki kazanımların kaybolmaması Müslüman ümmetinin umudunun yitirilmemesi için dua ediyor ve dua bekliyoruz.” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı. (İLKHA)




















































































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir