• DOLAR 32.507
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2492.473
  • ...
SON DAKİKA
Çevre Yatırımı İçin İmzalar Yarın Atılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin arıtma tesislerinden çıkan çamurları kurutarak 6 kat azaltacak ve tarım alanlarında kullanılmasını sağlayacak "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi" projesi hayata geçiyor. Yaklaşık 61.5 milyon liraya mal olacak tesisin yapımını üstlenen Türk-Yunan iş ortaklığı firması ile yarın protokol imzalanacak.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinde oluşan çamurların doğaya zarar vermeden bertarafı ve kokunun önlenebilmesi için bir yatırımı daha başlatıyor. Arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında veya çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılır hale getirecek "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi"nin kurulması için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye-Yunan ortaklığı AKTOR- ARBIOGAZ firması ile 14 Ocak Cumartesi günü Tarihi Havagazı Fabrikası`nda protokol imzalayacak. 24 milyon 513 bin lira ve 14 milyon 928 bin Euro olmak üzere yaklaşık 61.5 milyon liralık teklifle ihaleyi kazanan ve bu iş için ortaklık oluşturan firma, tesisin yapımına bu ay içinde başlayacak.

 

2 Yılda Bitmesi Hedefleniyor
Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi içinde yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda kurulacak yeni tesisin kurutma ünitesi 16 ayda, çürütme ünitesi ise 2 yılda tamamlanacak. Yatırımın hayata geçirilmesiyle, halen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma işlemi yapılırken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak.
 
İlyas Yıldız-İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir