• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
`Şark Forumu` Kuruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Tunus’ta başlayan devrim rüzgârı sonrası köklü değişimin sürdüğü Arap dünyasının düşünür ve parlamenterleri; demokrasi, diyalog ve işbirliğini geliştirmek amacıyla “Şark Forumu” kuruyor. Forumun Tunus Devrimi’nin birinci yıldönümünde yine Arap Baharı’nın başlangıç yeri olan Tunus’ta ilan edilmesi planlanıyor. Şark Forumu’nun ayrıca Arap ülkeleri ile İran, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında iletişim ve işbirliği için ortak bir düşünce geliştirmek için de çaba göstermesi bekleniyor.
 
Uluslararası bağımsız bir kuruluş olma niteliği taşıyan Şark Forumu, Arap dünyasında Arapların kendi aralarında ve komşularıyla var olan anlayışın güçlendirilmesi ve siyasi bilincin artırılmasını amaçlıyor. Forumla ayrıca tecrübe paylaşımı, önceliklerin belirlenmesi yoluyla demokrasi, diyalog ve iletişim gibi değerlerin yerleşmesi, istikrarlı bir siyasi gelecek ve ekonomik refah hedefleniyor.
 
Forumun duyurusunun bugün Tunus’ta önde gelen bazı siyasiler ve önemli düşünürlerin katılımıyla yapılması bekleniyor.
Forumun kurucuları arasında Arap Baharı süreci içerisinde El Cezire Network Genel Müdürlüğü’nden istifa eden Wadah Khanfar da yer alıyor. Şark Forumu’nun Hazırlık Komitesi Başkanı olan Khanfar, Arap devrimleri dolayısıyla ortaya çıkan yeni durumun Arap dünyasındaki çeşitli siyasi ve sosyal oluşumlar arasında kapsamlı bir diyaloğu gerektirdiğini belirtiyor. Forumun bölge halklarının ve ülkelerinin siyasi istikrara ve ekonomik refaha ulaşmasında bir diyalog platformu olacağının altını çizen Wadah Khanfar, aynı zamanda girişimlerin takdim edildiği alan ve önceliklerin belirlendiği bir yer vazifesi göreceğini vurguluyor.
 
Şark Forumu, Arap devletleri arasındaki ekonomik kalkınmayı sağlayan proje ve düşüncelerin sunulduğu bir mecra olma özelliğinin yanı sıra, farklı kesimlerin üzerinde ittifak ettiği siyasi önceliklerin hayata geçirilmesi için de olanaklar sunacak. Her kesimden üyeyi kabul edecek olan forumun Arap dünyasındaki siyasi oluşumlara, sosyal ve fikri akım öncülerine, gençlik hareketlerine, sivil toplum kuruluşlarına, iş adamları ve gazetecilere de özellikle açık olması bekleniyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir