• DOLAR 32.581
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2509.826
  • ...
Midyat'ın beyaz elması: Katori Taşı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin’in Midyat ilçesine has bir taş çeşidi olan ve ‘Beyaz Elmas’ olarak da tabir edilen Katori (Nahit) taşına, yurt içinde gördüğü rağbetin yanı sıra fabrikalarda işlendikten sonra yurt dışına da ihraç ediliyor.

Bölge ekonomisine sağladığı katkının yanında yapılara tarihi doku verdiği içi Beyaz Elmas olarak anılmaya başlayan Katori (Nahit) taşı, özellikle yapıların iç ve dış cephe kaplamasında kullanılıyor.

Yıllar geçtikçe oksitlenerek sertleşmesi, yazın serin kışın ise sıcak tutarak ısı yalıtım görevi görmesi gibi özellikleriyle insanların evlerinde sağlıklı yaşamasına katkı sağlıyor.

“Katori taşı her yapıda kullanılabiliyor”

Çeşme, mezar taşı, cami, pencere, balkon korkulukları, ihata duvarları, konak, villa, otel, minber-mihrab gibi hemen hemen her yapının dış ve iç kaplamasında kullanılan nakışlı ve özel şekilleriyle tarihi bir görüntü veren Katori taşı, artan talep üzerine küçük atölyelerden sonra artık mermer gibi büyük fabrikalarda işlenip iç piyasa ve komşu ülkeler başta olmak üzere Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

“Kendi doğallığını hiçbir zaman kaybetmiyor”

Katori taşının çıkartıldığı maden ocağında şef olarak çalışan Muzaffer Demir, maden ocağından blok şeklinde çıkarttıkları Katori taşını fabrikaya götürerek işlediklerini söyledi. Demir, “Büyük kesici makineleriyle istenilen ölçü ve ebatlarda kesip şekil veriyoruz. Bu taş; camiler başta olmak üzere konak, villa, otel, üniversite gibi yapılarda kullanılıyor. 100 yıl bile kalsa kendi doğallığını kaybetmiyor. Sağlık açısından çok faydalıdır. Birde malumunuz bölgemiz çok sıcaktır. Bu taşların başka bir özelliği yazın soğuk, kışın da sıcak tutuyor. Allah-u Teâlâ, bizim ekmeğimizi bu taştan çıkartıyor. Katori taşının farklı özellikleri nedeniyle sağlıklı bir evde yaşama adına bu taşı kullanmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

“Sağlığa çok faydalı”

Katori taşı ustası Hamza Dağ ise bloklar halinde fabrikaya getirilen taşların eks makinalarıyla kesiminin yapıldığını söyledi. Kesimin ardından taşın işlemesinin yapıldığını kaydeden Dağ, hazırlanan taşların yapılan iş ve dış kaplamasında kullanıldığını söyledi. Dağ, Katori taşının sağlık açısından da çok faydalı sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin/Süleyman Tunç – İLKHA)

































Bu haberler de ilginizi çekebilir