• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...
BM Genel Sekreteri Ban`dan Sudan`daki çatışmalara son verin çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Güney Sudan'daki çatışmaları "dehşetle" karşıladığını bildirerek, taraflara "çatışmalara derhal son verip, üslerine çekilmeleri" çağrısında bulundu.

Ban, BM'nin en yeni üyesi, Yukari Nil Havzası'nda yer alan Orta Afrika ülkesi Güney Sudan'daki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle bir açıklama yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü, Genel Sekreter'in açıklamasında şu ifadelere yer verdiğini bildirdi:

"Güney Sudan'nın Cuba kentindeki devam eden ağır çatışmalardan şok oldum ve dehşete düştüm. Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ı yetkileri dahilinde, şiddetle, kendi güçlerini ayırma ve üslerine çekmesi emrini vermeye ve düşmanlıkların derhal azaltılması için yapabilecekleri herşeyi yapmaya çağırıyorum."

Açıklamasına, "Bu anlamsız şiddet kabul edilemez ve barış sürecinde bugüne kadar kaydedilen ilerlemeleri tersine dönüştürme potansiyeline sahip." ifadesini kullanan Genel Sekreter, BM bileşkeleri ve Cuba'daki sivillerin korunduğu alanların çapraz ateş altında olduğunu bildirdi.

Genel Sekreter şunları kaydetti:

"Güney Sudan liderlerinin taahhütlerine rağmen mücadelenin devam etmesinden derin hayal kırıklığına uğradım. Cuba'da durumun kontrolünü yeniden ele almak için kararlı adımlar atmalılar; BM'nin, sivillerin diğer personelin güvenliğini garanti altına almalılar ve samimi bir şekilde barış anlaşmasının tam olarak uygulanmasını taahhüt etmeliler."

Genel Sekreter açıklamasının sonunda, Güney Sudan BM Misyonu'nun (UNMISS) yerlerinden edilen sivillerin korunması ve savaşın sona erdirilip, güvenliğin yeniden sağlanması amacıyla tüm paydaşlarla temas halinde olmaya devam edeceğini bildirdi.

UNMISS Güney Sudan`da 2013`teki darbe girişimi ve ardından çıkan çatışmalar nedeniyle 47 bin 791 kişiye koruma sağlıyor.

Başkent Cuba'nın farklı bölgelerinde hükümete bağlı güvenlik güçleri ile Machar`ı destekleyen silahlı muhalif gruplar arasındaki çatışmalar, ağır silahların ve top mermilerinin kullanıldığı bir çatışmaya dönüşmesiyle şu ana kadar en az 270 civarında kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı alan ve 9 Temmuz 2011 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, BM'nin 193'ncü, Afrika Birliği'nin de 54'ncü üyesi olmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir