• DOLAR 32.324
  • EURO 35.14
  • ALTIN 2298.099
  • ...
SON DAKİKA
Almanya`da İncirlik tartışması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aralarında Yeşiller Partisi`nin lideri Cem Özdemir`in de bulunduğu Alman parlamenterler, İncirlik'teki Alman askerlerini ziyarete gitmek isteyen parlamenter heyetine izin verilmemesine tepki gösterdi.

Alman ARD televizyonuna konuşan Özdemir, “Askerleri bazı yerlere gönderen kanun yapıcılar olarak, onların nerede ve nasıl olduğunu bilmeli, onlarla konuşabilmeliyiz. Bu Türkiye`de mümkün değilse, askerler Almanya`ya geri dönmeli” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Bavyera eyaletindeki müttefiki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin genel sekreteri Andreas Scheuer de Pazartesi günü günlük Tagesspiegel gazetesine konuştu. Türkiye`nin Alman parlamenterlere izin vermesi gerektiğini söyleyen Scheuer, “Bu davranışla, Cumhurbaşkanı Erdoğan Alman ordusunun çekilmesi riskini alıyor” dedi.

Aralarında Sosyal Demokratların (SPD) da olduğu diğer partilerden milletvekilleri de Türkiye`nin izni için Merkel`in harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

‘Yapıcı bir görüşmeydi ama...`

Merkel Cumartesi günü Varşova`daki NATO Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. Merkel yaptığı açıklamada 'yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirtirken, "Öne çıkan meseleleri görüştük. Hava yapıcıydı. Var olan sorunları çözme adına bir iş görüşmesi gibi geçti" demişti. Gazetecilerin 'Sorunlar çözüldü mü?' sorusuna ise "Böyle bir görüşmeyle sorunlar ortadan kalkmaz. Ama inanıyorum ki meseleleri derinlemesine görüştük" yanıtını vermişti.

Almanya'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan tasarının geçen ay kabul edilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.

‘Uygun bulmuyoruz`

İncirlik'i ziyaret etmek isteyen bir grup Alman milletvekili ile Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe, izin istemiş ancak Türkiye buna onay vermemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman siyasetçilerin İncirlik Üssü'ne alınmamasıyla ilgili, "Şu aşamada askeri olmayan heyetlerin, özellikle de siyasetçilerin İncirlik'e ziyaretini uygun görmüyoruz" demişti.

[[Fotoğraf: Reuters]]

Alman bakan ziyaret etti

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen İncirlik'teki Alman askerlerini ziyarete gitmek isteyen Alman parlamenter heyetine izin verilmemesinin ardından bizzat kendisinin İncirlik'e geleceğini açıklamıştı. Alman bakan, 1 Temmuz`da 250 Alman askerini ziyaret ettikten sonra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık`la da bir araya gelmişti.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Bu haberler de ilginizi çekebilir