Diyarbakır'da Müslim-Gayrimüslim hoşgörüsü yıllardır devam ediyor
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Tarihi Kuyumcular Çarşısı'nın Müslim ve Gayrimüslim esnafı arasındaki hoşgörü yılladır devam ediyor.
Sur ilçesi Gazi Caddesi üzerinde tarihi Ulu Camii’nin karşısında bulunan Tarihi Kuyumcular Çarşısı’nda Müslüman ve Hristiyan esnaf arasındaki yıllardan beridir süre gelen karşılıklı hoşgörü devam ediyor.
Yıllardan beridir Müslümanlarla komşuluk yapan Hristiyanlar, Müslümanlarla aralarında hiçbir sorunun olmadığını, Müslümanların kendilerine karşı hoşgörülü davrandıklarını ve kendilerinin de aynı şekilde yıllardır beraber yaşadıkları Müslüman halkla iç içe olduklarını belirttiler.
Müslümanların Hristiyanların ibadetlerine karşı hoşgörülü davrandıklarını belirten, kendisi de Hristiyan olan Kuyumcular Çarşısı esnaflarından Yusuf Karadayı, "Burada Müslümanlarla bizler iç içeyiz. Hatta 25 yıldır yanımda çalışan eleman da Müslümandır. Kendisi camiye gider ben Kiliseye giderim. O Ramazan ayında oruç tutuyor ben de burada yemek yemiyor, su içmiyorum. Müslümanlar bizim dinimize saygı duyuyorlar biz de onların dinine saygı duyuyoruz.” dedi.
“Cuma namazında elemanım Cumaya gidiyor ben de ışıkları söndürüp onlar gelene kadar bekliyorum”
Müslümanların kendilerine karşı hiçbir ayrım yapmadıklarını söyleyen Karadayı, "Burada Kürt-Türk, Hristiyan-Müslüman ayrımı yok. Mardin’den bile müşterilerimiz bizim yanımıza geliyorlar. Onlar da dürüst davranıyorlar, biz de dürüst olduğumuz için birbirimizden sıkıntı çekmiyoruz. Müslümanların cenazesi olduğunda hepimiz kapatıp cenazeye iştirak ediyoruz. Aynı şekilde bizim de cenazemiz olduğunda onlar da geliyorlar. Cuma namazında elemanım Cumaya gidiyor ben de ışıkları söndürüp onlar gelene kadar bekliyorum. Bunu karşılıklı saygı olduğu için yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yusuf Karadayı’nın yanında 25 yıldır çalıştığını belirten ve kendisi Müslüman olan Engin Çuha ise "Burada esnaf olarak anne-babamızdan, eşimizden daha çok bir birimizi görüyoruz. Birbirimizin cenazelerine katılırız, düğünlerine katılırız." dedi.
“Ustam Ramazan ayında hiçbir zaman açıktan yemek yemez su içmez”
Çuha, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ustam Hristiyan’dır ben ise Müslümanım o kiliseye gider ben ise camiye giderim. Ustam bana karşı her zaman saygılı olmuştur ben de onun dinine karşı saygılıyım. Ramazan ayında Allah kısmet ettiği kadar orucumu tutmaya çalıştım. Ustam da hiçbir zaman açıktan yemek yemez su içmez. Müslümanlara karşı saygılıdır her zaman. Cuma Namazı vaktinde de bütün çarşı kapatır ustam da kapatıp içerde oturur alış verişi keseriz. Cumadan sonra herkes gelir dükkânını açar normal hayatımıza geri döneriz.” (Hüseyin Genel, Yunus Sırat-İLKHA)