• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...
Sur`dan göç eden ailelerin evsiz ilk bayramı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sur'da yaşanan çatışma ve sokağa çıkma yasağından dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan Sur halkı, evlerinden uzak geçirdikleri ilk bayramı buruk yaşıyor. Çatışmalardan evleri hasar gören aileler, evlerinde yaşadıkları bayramları anıyorlar.

Fatih Paşa Mahallesi'nden göç etmek zorunda kalan Saliha Moğulgani, gözleri buğulu bir şekilde Sur`da yaşadığı bayramları anlattı.

“Burada ne bayram var ne de komşuluk ilişkileri”

42 yıl aynı mahallede bayramı geçirdiğini ifade eden Moğolgani, “Biz Sur`da komşularımızla beraber bayramı kutlardık. Mahallemizdeki çocuklara 2 kilo şeker alırdım ama yine de şekerler yetmezdi. O kadar ki çocuklar bayramlaşmaya gelirdi. Çatışmalardan dolayı göç etmek zorunda kaldım. Şu anda oturduğumuz mahallede kimse bayramlaşmaya gelmiyor. Önceki mahallemizde herkesten memnunduk ve bayramlarda çok güzel geçiyordu ama burada ne bayram var ne de komşuluk ilişkileri.” dedi.

Eski komşularını özlediğini dile getiren Moğolgani şöyle devam etti: “Sur`dan göç edip buraya geldik akrabalarımız evimizi bilmediği için ziyaretimize gelemedi. Benim eski mahallemde evimin kapısının kilidi yoktu. Yani o kadar huzurluyduk. Eski komşularımla bazen görüşüyorum bana eski günleri özlediklerini söylüyorlar. Ben mahallemi ve evimi istiyorum.”

Bir başka Sur mağduru Zekiye Bağrıyanık ise eski evinde bayramlardan tat aldığını belirtti.

“Bayramı yıllarca kaldığımız mahalleden uzak yaşıyoruz”

Her şeye rağmen bayramı yaşamaya çalıştıklarını sözlerine ekleyen Bağrıyanık, “Bizim eski mahallemizde beraber kaldığımız komşularımızın hepsi iyiydi. Bir aile gibiydik komşularımızla. Çatışmalar yaşandı Sur`dan göç etmek zorunda kaldık. Şimdi bayramı yıllarca kaldığımız mahalleden uzak yaşıyoruz. Eski mahallemizde bayramlarda evimize ziyaretçiler çok gelirdi. Şimdi ise evimizin adresini kimse bilmiyor. Çocuklarımda eski mahallemizi özlüyor.” şeklinde konuştu.

Sur`da yaşanan çatışmalardan dolayı ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kalan 5 yaşındaki Şehadet Keskin, bayramları çok sevdiği ama Sur`da yaşanan bayramların daha güzel olduğunu söyledi.

"Sur'da bayram daha güzeldi"

Küçük Şehadet, “Eskiden bayramım çok güzeldi, şeker topluyorum, arkadaşlarımla oynuyor, ablam ile geziyordum. Evimize gelenlere şeker ikram ederdik. Oradaki arkadaşlarım hepsi taşındı, ben arkadaşlarımı çok seviyordum, burada arkadaşlarım yok. Bazen eski arkadaşlarımı görüyorum, onlarla konuşuyoruz. Burada bayram iyi ama Sur'da bayram daha güzeldi.” diye konuştu. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA) 

 
















 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir