• DOLAR 32.379
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2326.145
  • ...
`İnşallah gurbetteki son bayramımız olur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli aileler, bir Ramazan Bayramı'nı daha ülkelerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşıyor. Ülkelerindeki katliamın son bulması için dua eden aileler, asıl bayramı evlerine geri döndüklerinde yaşayacaklarını söylüyorlar.

Yaklaşık 3 yıldır Mardin`in Kızıltepe ilçesinde bir bodrum katına yerleşen Suriyeli aileler, kapılarını İLKHA`ya açtı.

“Çok zorluk çekiyoruz”

Evin reisi Yusuf Hasan, Suriye`nin Şam kentinden Kızıltepe`ye geldiğini hatırlatarak, şunları söyledi; “Biz ilk geldiğimizde iyiydi. İş vardı. Yaklaşık bir yıldır burada da iş durdu, kalmadı. Ailemle binanın bodrumunda kalıyoruz. Ayda elektrik su ile birlikte 350 TL kira ediyorum. Çok zorluk çekiyoruz.”

“Bayramı evde geçiriyoruz”

Suriye`deki bayramlardan bahseden Yusuf Hasan, “Suriye`de olduğumuz da sabah erken camiye gidiyorduk. Bayram namazını kıldıktan sonra yaklaşık yüz kişilik akraba komşu bir grupla mezarlık ziyaretine gidiyorduk. Sonra eve gelip ailemizin bayramını kutluyorduk. Daha sonra akraba komşulara bayramlaşmaya gidiyorduk. Annem burada vefat etti burada defnettik. Burada bayram namazından çıktıktan sonra annemin mezarını ziyaret ediyorum. Bir yere gitmiyoruz, bayramı evde geçiriyoruz.” dedi.

“Anne ve babamızın ellerini öpme hasreti çekiyoruz”

Yusuf Hasan`ın eşi Cihan Feteh, yaşadıklarını sıkıtınlardan bahsederek “Bu hayat vallahi hayat değildir.” dedi.  Hasta olduğunu hatırlatan Feteh, “Eskiden Suriye`de çok güzel bayramlar geçiriyorduk. Şimdi ise yapayalnızız. Ehlimizin arasındaydık, sahiplerimizin arasındaydık. Bayram sabahı anne, baba ve ağabeylerimizin elini öperdik. Şimdi hepimiz ayrı yerlerdeyiz. Annemiz babamız Suriye`de biz ise buradayız.  Çok seviyorlardı bizi, şimdi hele bayram geldiğinde gözleri bizi arıyordur şimdi. Çocukları yanlarında değil. Anne ve babamızın ellerini öpme hasreti çekiyoruz. Bu savaşın son bulması için dua ediyoruz.” diye konuştu.

 “Suriye`deki bayram daha güzeldi”

Bugün bayram olduğu için anne ve babalarının bayramını kutlayarak ellerini öptüklerini söyleyen 10 yaşındaki Hüseyin Hasan Yusuf, “Eskiden Suriye`de bayramı kutluyorduk. Şimdi ise burada kutluyoruz ama Suriye`deki bayram daha güzeldi. Arkadaşlarımla geziyordum. Burada arkadaşım yok. Suriye daha güzeldi. Tek isteğim biran önce Suriye`nin eski günlerine dönmesidir.” dedi.

“İnşallah Suriye`ye de bayram gelecek”

İsminin yazılmasını istemeyen Suriyeli bir vatandaş da “Evlerimiz, malımız, mülkümüz vardı. Hepsini bıraktık geldik. Çocuklarımız ölmesin diye bütün her şeyi bırakıp Türkiye`ye sığındık. Burada bayram çok zor ama yine de çok teşekkürler. İnşallah Suriye`ye de bayram gelecek. İnşallah gurbetteki son bayramımız olur.” dedi. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)

 


















 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir